Mars nikdy nebude obyvatelným, varují vědci

0
1688

Vědci varují před drahými sny osídlování Marsu. Čím víc si ničíme vlastní krásnou Zemi, tím častěji se mluví o plánech na takzvanou terraformaci jiných planet. V poslední době se tak nejvíce mluví o Marsu. Podle řady vědců jsou to ale nezodpovědné sny, které dávají mnoha lidem zcela nesmyslnou naději. Projekt terraformace Marsu je technologicky i fyzikálně zcela nesmyslný.

Trraformace Marsu

Plány na terraformaci Marsu jsou jen v hlavách vizionářů, ale reálně na nich pracuje pár vědců v různých zemích světa. Nejvíce se proslavil Elon Musk, který přišel s jeho dost známým návrhem odpalovat u Marsu termonukleární zbraně tak dlouhou dobu, až se planeta ohřeje a vytvoří si tak vlastní atmosféru. Stejně jako u mnoha jiných vizí Elona Muska jde jen o snění bez jakýchkoliv vykonaných vědeckých základů.

Základní nedostatky na Marsu

Nejnovější údaje o Marsu pocházejí ze sondy MAVEN. Naznačují, že nebudeme nikdy schopni přeměnit Mars na obyvatelný. Chybí mu totiž to základní, na rudé planetě Mars s nejvyšší pravděpodobností není a nikdy nebude dostatek kysličníku uhličitého, který by tak mohl do budoucna vytvořit atmosféru. Jde o dost velký paradox. Zatímco je na naší Zemi přebytek CO2 způsobený pálením fosilních paliv, která možná způsobí, že se naše planeta stane neobyvatelnou pro člověka, naopak na Marsu CO2 chybí. Mars ale měl přitom v minulosti této látky dostatek. Přišel však o ni ale v momentě, kdy CO2 odvál sluneční vítr do vesmírného prostoru.

Kde vzít CO2 a jak obydlit Mars

Vesmírní snílkové a vizionáři bez jakýchkoliv reálných podkladů pouští do světa své sny. Doposud se snažili uvažovat o tom, že se dá CO2 získávat z polárních čepiček Marsu, kde leží zmrzlý. Kdyby se je podařilo rozpustit například pomocí Muskových jaderných pum, mělo by to vést k rozmrazení ledu a následnému uvolnění CO2 do atmosféry. Poslední údaje naznačují, že CO2 je tam zatraceně málo na to, aby se podařilo vytvořit alespoň velmi slabou vrstvu trošku stabilní atmosféry. Další úvahy o jiných zdrojích CO2, kdy se uvažovalo například o čerpání ze sopek na Marsu, se zatím nijak nepodařilo podložit jakýmikoliv fakty, které by dávaly reálnou naději, že CO2 bude dostatek potřebný pro život na Marsu.

Kde je šance

Asi jedinou možnou šanci by představovala opravdu možnost dostat CO2 na povrch ze sopek. Jde ale o maximálně zdlouhavý až nekonečný proces. Aby se totiž úroveň CO2 na Marsu tímto způsobem nějak pro možný život smysluplně zvýšila, trvalo by to až neuvěřitelné statisíce let. Podle vědců z mise MAVEN je v současné době mnohem smysluplnější pokusit se raději zlepšit klimatické podmínky naší planety Země, než jen zbytečně uvažovat a fantazírovat nad kolosálně nesmyslným plánem, jako je terraformace Marsu. Vzhledem k tomu, že už se v davovém šílenství vybírají jednosměrné letenky a určití lidé, kteří by tam letěli, jde o dost nafouknutou bublinu.

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here