Nejhlubší místa na zemi

0
4830

Do nejhlubších podivuhodných míst se budete muset doslova spustit, ale rozhodně to nikdy nezkoušejte na vlastní pěst. Hluboká místa po celém světě lákají všechny dobrodruhy už od nepěti. Průzkum totiž vždy přináší napětí plné adrenalinu. Jsou lokality, které nabízejí pod zemským povrchem naprosto fenomenální a úchvatné scenérie. Ať už jste na procházce srdcem sopky, nebo zkoumáte zamrzlé jezero, je na co se dívat.

Hloubkové potápění a Mariánský příkop

Vůbec první ponor na dno oceánu nám dal okusit Mariánský příkop v hloubce 10 916 m, který má obtížnost na stupnici číslo 10. Nejhlubší část oceánu byla poprvé prozkoumána Donem Walshem a Jacquesem Piccardem v lednu 1960. Ten tehdy za pomoci speciálního podmořského plavidla s názvem batyskaf Trieste provedl první hloubkové potápění do této hloubky. Nedávno se také v roce 2012 do příkopu spustil a prozkoumal jej i filmový tvůrce James Cameron. Spustil se v jednomístné ponorce zvané Deepsea Challenger. Režisér zdokumentoval celý svůj ponor, aby podpořil vědecké objevy.

Bentleyův subglaciální příkop – nejnižší bod na Zemi pod ledem

Nejnižší bod na Zemi leží pod ledem v Antarktidy v hloubce 2 555 m pod hladinou moře a obtížnost má na stupnici číslo 10. Takzvaný Bentleyův subglaciální příkop je nejnižší bod na povrchu Země. Je pokrytý ledem a je hlubší než Grand Canon. Nalezla jej skupina vědců mapující subglaciální povrchy pomocí družic a speciálních leduvzdorných radarů.

Potápěčský rekord a Ahmed Gabr

Ahmed Gabr během svého rekordního ponoru v Rudém moři 18. 9. 2014 v Egyptě dosáhl hloubky 332,35 m a obtížnost má na stupnici číslo 9. Nejhlubší potápěčský ponor proběhl v září 2014, kdy o 14,1 m pokořil dosavadní rekord Jihoafričana Nuno Goméze a dostal se až do hloubky 332,35 m.

Famózní nitro jeskyně Krubera

Jeskyni najdete v Gruzii v hloubce 2 197 m a obtížnost má na stupnici číslo 9. Jeskyně Krubera je v současné době nejhlubší známou jeskyně na Zemi a leží v masivu Arabika. Obrovská výzva pro dobrodruhy skrývá doposud nejhlubší prozkoumanou část v hloubce 2 197 m. Rekord stanovil v roce 2012 ukrajinský profi diver Gennadiy Samokhin.

Lanová jeskyně Majlis al Jinn

Slaňování se dolů do jeskyně Majlis al Jinn v Ománu s hloubkou 310 m má obtížnost na stupnici číslo 9. Jeskyně Majlis al Jinne je jednou z nejhlubších na světě a jedinečnou ji dělá jediný způsob, jak se dostat na dno. Musíte se totiž slanit 160 m. Felix Baumgartne se dostal v roce 2007 do jeskyně také pomocí BASE jumpu.

Nejhlubší Jezero Bajkal na Sibiři

Jezero Bajkal je nejhlubší na světě a leží na Jihovýchodní Sibiři v hloubce 1 637 m a obtížnost má na stupnici číslo 8. Nejde o příliš navštěvovanou turistickou destinaci. Leží v odlehlé části Sibiře a pro většinu smrtelníků je zcela nereálné se tam dostat. Lze se ale ponořit na dno, jak to udělala ruská výprava v roce 2013 v čele s prezidentem Putinem. Před olympijskými hrami v Soči byla pod vodou vyfocena dokonce i pochodeň.

Lidské dílo a Zlatý důl Mponeng

Zlatý důl Mponeng je nejhlubším dílem člověka a leží v Jižní Africe v hloubce 4 000 m obtížnost má na stupnici číslo 6. Lze se dostat se 4 km pod povrch, až na samé dno. Bude vám to trvat více než hodinu. Jde o nejhlubší člověkem vytvořenou díru na naší Zemi. Stále se zde aktivně těží. Když se ocitnete dole v hlubinách dolu, teplota skály je kolem 60 °C a dosahuje 95 % vlhkosti.

Do středu Země a nitra sopky Thrihnukagigur

Nitro sopky Thrihnukagigur, která leží na Islandu v hloubce 213 m a obtížnost má na stupnici číslo 5 je otevřeno i turistům. Spící sopka je jediná, kterou můžete prozkoumat zevnitř. Naposledy vybuchla před 4 000 lety a asi se jen tak neprobere. Návštěva vulkánu Thrihnukagigur je snadná. Spustí vás na otevřeném výtahu a v klidu lze obdivovat zdejší barevné komory.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here