Český vynález hravě vyrobí vodu ze vzduchu a může pomoci v boji se suchem

0
1764

Výstavbu vlastního pavilonu s vývojem technologie na výrobu vody ze vzduchu za pomocí solárních panelů zaujme česká účast na světové výstavě v Dubaji konané v roce 2020. Generálním komisařem pro Expo Dubaj bude Jiří František Potužník, který vedl české zastoupení na světové výstavě v Miláně a zvítězil ve výběrovém řízení pro Expo. V Dubaji je voda 6x dražší než benzín. Vyrobit vodu ze vzduchu s pomocí solární energie je velký triumf. Čeští vědci se nyní pokusí zkompletovat sadu vynálezů a Česko s trochou štěstí v Dubaji vybuduje oázu v poušti. Na obdobných technologiích pracují i vědci kalifornské univerzity Berkeley a v Nizozemsku. Hlavní jsou ale náklady, za které budou dostupné.

České vysoké učení technické a Akademie věd ČR

Na projektu se budou podílet České vysoké učení technické, tedy ČVUT, a Akademie věd ČR. Pavilon má mít podobu obřího deštníku se střechou se solárními panely a současně má stínit půdu, kterou bude zavlažovat vyrobená voda a ta tím má pomáhat k růstu mechu kultivujícího poušť. Na vývoji mechu spolupracují čeští vědci s Izraelci. Všeobecná světová výstava v Dubaji v regionu Středního východu, Afriky a jižní Asie bude první takovou akcí. Ústředním tématem je Spojování myšlenek, vytváření budoucnosti.

Rozpočet

Náklady na pavilon a expozici budou asi 250 milionů korun, další desítky milionů mají být investovány do okolí české budovy a doprovodných programů. V rozpočtu má projekt 160 milionů korun, 70 milionů zůstalo jako nevyčerpaná úspora z Milána a 20 milionů seženou ze soukromých zdrojů, podobně jako v Miláně. Náklady státu na světové výstavy se snižují právě díky soukromým investorům. Voda byla klíčovým tématem českého pavilonu už v Miláně, kdy byl z recyklovatelných modulů vyrobených vizovickou firmou Koma. Návštěvníci se zde seznamovali s Českou republikou a českými úspěchy ve vědě i v moderních technologiích. V úspěšném trendu budou vystavovatelé pokračovat.

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here