13. 2. Světový den rádia

0
3647

Dne 13. února slavíme Světový den rádia již od roku 2011, kdy jej vyhlásilo OSN a UNESCO. S nápadem Světového dne rádia přišla nejprve Španělská rozhlasová akademie. Termín určila organizace UNESCO na 13. února právě proto, že v tento den v roce 1946 vzniklo Rádio Spojených národů, tedy United Nations Radio.

Když se řekne rádio

Každý z nás někdy poslouchal radiové vysílání. Asi máme alespoň malé ponětí o tom, co je frekvence a jak se zvuk z rádiového studia dostane k posluchačům. Až do nástupu televize bylo rádio vedle tisku jediným komunikačním prostředkem, které ale ani s nástupem televizního vysílání nebylo ohroženo na své další existenci. Rádio je stále vítaným společníkem zejména na cestách autem. I proto byl z iniciativy UNESCO v roce 2011 tedy vyhlášen Světový den rádia.

Jak to bylo

S nápadem přišla Španělská rozhlasová akademie a UNESCO pak zvažovalo hned několik návrhů a nakonec stanovilo Světový den rádia právě na 13. února, kdy v roce 1946 vzniklo Rádio Spojených národů, tedy známé United Nations Radio. Český rozhlas připravuje na tento den každý rok od roku 2011 speciální vysílání. Světový den rádia slaví Český rozhlas a všechny další rádia většinou speciálním vysíláním.

Svět médií

Dnešní svět nových médií už trochu smazává onen rozdíl mezi celoplošnou a regionální stanicí. Je jasné, že jsou nesporné výhody připojení na internetu. Každý rozhlasový projekt má v současné době i svou webovou stránku, na které má každý posluchač zároveň možnost i zpětného poslechu a možnost zobrazení fotografií a dalších dokumentů. Velmi silnou stránku rádia je také možnost provádět při poslechu rádia jakoukoliv jinou činnost. To vám neposkytne ani televize, ani internet. Proto rádio i do budoucna zůstane velmi silným médiem. Přesto mnozí mladí posluchači vnímají rádio a audio zcela jinak a mění se celková konzumace rozhlasového obsahu.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here