Pivo a jeho účinky na zdraví

0
3877

Na pivo je mnoho názorů. Jedna skupina lidí jej vidí jen jako alkohol, většinou plný záporů. Druhá skupina lidí tvrdí, že tomu tak není a že to je spíše lék. Poslední skupina a milovníci tohoto nápoje jej vnímají jako zlatavý mok a tekutý chléb. Oficiálně je pivo samozřejmě alkoholický nápoj vyráběný kvašením. Základními surovinami pro výrobu piva je obilný slad, voda, chmel a pivovarské kvasinky, bez kterých by to nikdy nešlo.

Pivo jako český nápoj

V České republice je pivo stále nejkonzumovanějším alkoholickým nápojem vůbec a od roku 2008 je dokonce název české pivo chráněn jako zeměpisné označení. Zaměřme se tedy na to, proč je pití tohoto hořkého nápoje tedy přínosné pro vaše zdraví. Nejde o nucení k jeho konzumaci, nebo o zvýšení jeho denní spotřeby. Jde spíše o porozumění tomuto moku.

Přínos konzumace piva pro lidské zdraví

S pravidelnou konzumací piva u nás klesá riziko vzniku infarktu myokardu až o 60 % ve srovnání s ostatními lidmi, kteří jej pijí velmi málo nebo jej nepijí vůbec. Díky obsahu křemíku v pivu jeho pití pomáhá předcházet vzniku řídnutí kostí, tedy osteoporóze. Je prevencí proti vysokému krevnímu tlaku, proti tvorbě žlučníkových kamenů a proti nemocem srdce a cév. Pivo také zlepšuje trávení a s jeho konzumací klesá riziko vzniku různých typů demencí. Pro uvolňuje napětí, stresu a pocitů úzkosti stačí denně vypít asi 300 ml piva. Jedno malé pivo denně vám tedy neuškodí.

Obsah vitaminů a látek

Pivo obsahuje vitaminy skupiny B, zejména jmenovitě B1, B2, B6 a B12. Ve vodě je o 1/3 méně vitaminu B6 než je obsaženo v tomto zlatém moku. Díky obsahu riboflavinu, tedy B2, pivo snižuje nespavost a zvyšuje kvalitu našeho spánku. Pivo také dokáže snižovat cholesterol. Dobrý účinek piva na naše močové cesty je všeobecně známý. Při konzumaci piva je ve velké míře sníženo riziko vzniku močových kamenů až o 40 %. Pití piva také příznivě působí na pleť, pokožka je vláčná, pružná, vyživená a velmi příjemná na dotek. Při pití piva dochází k potlačení vzniku nevzhledných pigmentových skvrn. Konzumace také působí jako prevence proti trombóze. V malé míře prostě pivo léčí a pomáhá.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here