Co stojí za našimi úzkostmi

0
1471

Pokud se stále ptáte, proč ve vás roste vaše úzkost, podíváme se na pár příčin. Většinou úzkosti přicházejí v období vánoc, náš stres vrcholí v době, kdy začíná dovolená a měli bychom se spíše uvolnit a propadáme depresi koncem roku, když máme začít novou kapitolu života. Psychické problémy lze přiřadit k tělesné nemoci a za většinou z nich je naše psychika. A pokud vyřešíme příčinu, zmizí i její následek. Psychika dokáže člověku zúžit hledí, vnímáme pak svět jako místo k nežití, i když žijeme v nesrovnatelně mnohem lepších podmínkách, než žije většina lidi na světě. Pak si začneme nevážit dostatku vody, elektřiny, tepla či zdravých dětí. Nežijeme v rozvojovém světě a máme obrovské štěstí, že se máme tak dobře.

Brouk v hlavě

Přesto si často nedokážeme dostatečně uvědomit ono bohatství, a klidně uvažujeme třeba i o sebevraždě. Ta tam je soudnost a pokora k zázraku života oproti smrtelně nemocným lidem bojujícím o každou vteřinu života. Za všechno může psychika. Tělesné potíže jako je nespavost, bolesti hlavy, vnitřní napětí, neklid nebo bolest žaludku často souvisí s psychickým stavem a ne s tělem. Je třeba pátrat po tom, čím si v minulosti člověk prošel, zda je spokojen v práci či v rodině, jakou míru stresu prožívá doma či v zaměstnání. Budíte-li se v noci s pocitem dušení, může to být vaší orientací na výkon za každou cenu. Může to být v práci, ve sportu ve vzhledu či fyzické kondici.

Méně znamená více

Pokud se domníváte, že si sportem od práce odpočine, opak může být pravdou. Přichází větší nervozita, další stres ze soutěžení, lepších výsledků a nadměrného množství tréninku, kdy organismu nedopřejete adekvátní odpočinek. Pak vzniká úzkost projevená noční dušností a strach o náš život. Je třeba disciplinovaně pracovat, ale i odpočívat. Může ale přijít i opačný problém. Mnoho lidí ve vysokých pozicích trpí na výrazné úzkostné potíže. Trpí bolestmi hlavy, klidně i ve spánku, kterou vyvolává zvýšené napětí svalstva krční páteře. Za úzkostí často stojí nejistota, kterou mnohdy prožíváme velmi nepříjemně až dramaticky. Můžeme se bát i o život, protože nevíme, co se s námi děje. Pak se ale psychické problémy zase prohlubují. Trápíme se ale často zbytečně.

Úzkost žen i mužů

Mnoho žen vyhledává pomoc, a poslední dobou i více mužů. Ti mají zase intenzivnější problémy než ženy, protože ženy jsou obecně mnohem citlivější než muži. Vedle zaměstnání je na ně neustále kladeno mnohem více nároků, jako je péče o rodinu, domácnost, děti, jejich potřeby i kroužky. Podnikatelé a manažeři, kteří mnoho let velmi pracují, neumí odpočívat a kompenzovat si tak své vysoké pracovní nasazení. Psychické potíže často provází zvýšený krevní tlak a poruchy tukového metabolismu. Tělesné potíže, za kterými stojí psychické potíže, které mohou mít původ již v dětství nebo dospívání, je třeba zcela individuálně vyřešit. Je třeba myslet na to, že nejen hmotnými statky živ je člověk a žádné z nich si do hrobu nevezme. Zážitky si zpětně nekoupíme, proto je třeba nejen pracovat, ale i žít a odpočívat právě teď.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here