29. 8. představen první motocykl poháněný petrolejem

0
3460

První motocykl poháněný petrolejem vyrobili Gottlieb Daimler a Wilhelm Maybach 29. srpna v roce 1885. Aby to mohli dokázat, předcházelo mu ale mnoho úsilí jiných vynálezců. První motocykl byl totiž sestaven již v roce 1869, ale tehdy byl poháněn ještě parou. První motocykl poháněný benzínem pak vyrobil v roce 1885 Gottlieb Daimler. Tento známý vynálezce se ale o motocykly moc nezajímal, chtěl tak pouze vyzkoušet svůj nový motor. Od této doby se pak rozjel rozvoj různých motorek a vývoj se znatelně zrychlil. Sériovou výrobu poprvé zahájila německá firma Hildebrand a Wolfmüller v roce 1894.

Co je vlastně motocykl

Motocykl je dvoukolový dopravní prostředek, který je poháněný spalovacím nebo elektrickým motorem. Jeho kola jsou umístěna v řadě za sebou a pohonná jednotka, tedy motor a převodovka, se nachází mezi nimi. Řidič tak sedí obkročmo na motocyklu a směr řídí pomocí řídítek.

První český motocykl

První český motocykl vyrobili Václav Klement, který byl původně knihkupec a Václav Laurin, který už měl ke strojům blíže, protože byl mechanik. Veřejnosti jej pak s plnou parádou předvedli v roce 1899. Během první světové války se ale všechna civilní výroba motocyklů zastavila. Ve 2. světové válce ale hrál motocykl opravdu svoji velkou roli. Zejména se ujal v německé armádě a v její známé strategii takzvané Bleskové války, tedy Blitzkrieg, proslulé rychle se pohyblivými jednotkami. Civilní výroba motorek pak byla obnovena až po skončení války.

Motor a motorky

Motocykly může pohánět motor dvoutaktní nebo čtyřtaktní. V dnešní terminologii tedy řadíme motocykly mezi takzvaně jednostopá motorová vozidla. Jednostopé motorové vozidlo je zpravidla vozidlo se dvěma koly. Tato vozidla ale mohou vést také postranní vozík a lze s nimi v současné době táhnout také přívěs. Motocyklismus, tedy jízda motocyklu je sportovním odvětvím i rekreační zálibou a často se stává životním stylem. Motocyklové kluby jsou tedy buď čistě závodní stáje, nebo jsou to spolky různých amatérských jezdců, kteří mají obrovskou, společnou vášeň pro určitý druh motocyklu.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here