Pravidla stolování. Znáte je?

0
9532

Pokud se chcete vyhnout trapasům a doplnit si mezery ve stolování, stačí k tomu opravdu velmi málo, abyste při obchodní schůzce či na večeři s důležitou osobou nemuseli přijít o poslední zbytky svého sebevědomí. Klidně si natrénujte zásady správného stolování doma. Je dobré si zvyknout brát stolování jako obřad. Dát pěkné prostírání, vzít si čisté oblečení a pořádně si to vychutnat. Každé společenské pravidlo má naštěstí svůj praktický návod a poctivým tréninkem se z nastudovaných pravidel stanou návyky. Pak už si můžete jen užívat dobré jídlo a příjemnou společnost. Nemusíte myslet na to, kterou vidličku máte použít. Nejde o nic složitého, jen musíte vědět, který příbor k čemu slouží.

Usednutí ke stolu

Jak bylo napsáno, usedejte ke stolu čistí a upravení, jde o první základní pravidlo, které musí být naprosto samozřejmé. U stolu se nemají řešit problémy a má být klid. Stolování má přinášet radost a chuťové prožitky. Ke stolu vždy nejprve usedá dáma, až poté muž. Žena vždy sedí pouze na první třetině židle, aby seděla vzpřímená. Muži mají být pevně usazeni a na židli. Pod židlí nikdy nekřížíme nohy, ale máme je volně před sebou s koleny u sebe.

Jak používat skelničky

Pokud jde o přípitek a ťukání, sklenku držíme za stopku a pohledy očí se vždy při ťuknutí setkávají. Číše s pivem nebo sklenky s tvrdým alkoholem se vždy pouze pozvedá. Sklenice s vodou a vínem patří k tomu nejušlechtilejšímu, co na stole stojí po dobu celého jídla. Je tedy třeba dbát na čistotu. Sklenici vždy držíme co nejníže, abychom na ní nikdy nezanechali viditelné otisky prstů a nebyla upatlaná.

Jak držíme příbor

Příbor držíme tak, že v ruce svíráme vždy jeho horní 2/3 rukojeti a konce střenek tlačíme do středu dlaně. Zápěstí se při tom nemá dotýkat stolu. Vidlička se drží hroty dolů, ale existují u některých jídel i výjimky. Pak můžete vidličku uchopit jako lžíci a odložit při tom i nůž. Můžete si to dovolit, pokud jíte čínská jídla, rizota nebo těstoviny. Jakmile s jídlem skončíte, je třeba dát i čistý nůž do talíře společně s použitou vidličkou. Příbor, který je nejdál vzdálený od talíře, použijete jako první v pořadí chodů. Příbory tedy během jídla odebíráme postupně z vnější strany podle chodů tak, jak postupně přicházejí. Poslední v řadě je takzvaný moučníkový příbor, který leží vždycky vodorovně s talířem.

Jak použít přikládací příbor

Pokud je součástí stolování také raut, nebo jste-li obsluhováni číšníkem způsobem, kdy si od něj nakládáte samy jídlo na talíř stejným příborem jako ostatní lidé, ukládejte příbor vypouklými plochami nahoru. Je to mnohem hygieničtější a nikdy vám nezůstane ve lžíci zbytek omáčky, kterou si někdo nabíral před vámi.

Přerušení jídla, žádost o přídavek a ukončení jídla

Pokud chcete jídlo pouze přerušit, vždy položte nůž a vidličku tak, aby se vzájemně dotýkaly špičkami. Jestliže vás jídlo nezasytilo a chcete přídavek, položte nůž a vidličku na talíř křížem tak, aby byly rukojetí co nejvíce rozevřené. Máte-li již dost a jste plně zasyceni, odložte svůj příbor na stranu napříč vpravo a tím dáte najevo, že jste opravdu dojedli.

Ulamování chleba, párátka a používání ubrousku

Z jakéhokoliv pečiva si pouze ulamujeme potřebná sousta, anebo si jím pomáháme nabrat na vidličku takové jídlo, ke kterému nepotřebujeme nůž. Vytřít pečivem talíř neznamená prohřešek proti bontonu. Jestliže nám uvízne jídlo mezi zuby, nesnažte se jej vyndat u stolu, ale vezměte si sebou párátko na toaletu. Látkový ubrousek si před konzumací pokrmů položte na kolena. Před pitím a po jídle si s ním jemně otřete ústa a to dělejte i během jídla. Když se chcete třeba napít. Po skončení stolování jej položte na stůl tak, aby veškeré skvrny od nápojů či jídla zůstaly složené uvnitř ubrousku. Papírový ubrousek na kolena nepatří. Ten pouze v závěru po použití ho položíte na talíř.

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here