Nevíte, zda si můžeme dovolit vlastní byt?

0
1380

Sazby procent u hypoték už nelámou rekordy, ale stále jsou příznivé. Pořídit si vlastní byt je super nápad, než se ale rozhodnete, jestli jít do vlastního bytu, pečlivě plánujte. Bydlet ve vlastním je zároveň i investice do budoucna. Hypotéka nebo bydlení v pronájmu? Odpovězte si na pár otázek.

Životní styl

Než začnete řešit finanční otázky, zhodnoťte, zda se chcete uvázat hypotékou na jedno místo. Máte-li partnera, rodinu a stálou práci, nebo to právě plánujete, hypotéka vypadá jako dobrý nápad. Jestli naopak nevíte, kde budete za půl roku, ještě si to rozmyslete. Byt můžete sice vždy prodat nebo pronajmout, ale trh může klesnout a pak prodáte pod cenou.

Místo k životu

Uvědomte si, kde chcete bydlet. Cena bydlení se liší podle toho, kde si bydlení pořídíte. Nejvíc na hypotéce uspoříte oproti nájmu v Praze, nájmy jsou zde velmi vysoké. V Brně je naopak úspora ze všech měst nejnižší. Nejvyšší úspora je tradičně třeba v Ostravě. Vyplatí se levný byt vlastnit, než přeplácet na nájemném. V Ústí nad Labem pořídíte byt asi 4x levněji než v Brně, ale nájemné je zde nižší jen o třetinu.

Ceny bytů v budoucnu

Zda budou ceny bytů klesat nebo stoupat neví ani ekonomové a realitní makléři. V současnosti jsou ceny na dlouhodobém maximu. Průměrná pražská rodina na průměrný byt šetří 11 let za předpokladu, že by neplatila nic jiného a celostátní průměr je 6 let. Ceny nemohou stoupat do nekonečna a pokles taky jednou přijít musí, nevíme ale kdy. Pokud jste už nyní rozhodli, že jdete do hypotéky, musíte zvážit, zda ji finančně utáhnete a není lepší zůstat v nájmu.

Hypotéka

Pořídit si hypotéku na bydlení je dlouhodobý závazek a můžete ji přeplatit i o 60 %. Ujistěte se, že tento závazek budete moci splácet a je dobré mít rezervy pro případ výpadku příjmů, jako je ztráta zaměstnání a mateřská dovolená. Hypotéka nebude jediný výdaj na bydlení. Je třeba platit energie, fond oprav a provozní poplatky, klidně více jak 5 000 korun. Výhodou naopak je, že splátky hypotéky nepodléhají inflaci a na rozdíl od nájemného se nemění. Reálná hodnota splátky ve výsledku klesá. Nyní je splátka 13 000 měsíčně, což je 40 % vašich příjmů. Dá se předpokládat, že vám poroste plat a za 20 let už to bude jen 20 %.

Nemovitost jako dobrá investice

Po úplném splacení budete mít ve svém vlastnictví dům či byt v hodnotě několika milionů. Nemovitosti si svou cenu udržují. V případě placení nájmu po stejnou dobu budete na nule. Volte nemovitosti mimo záplavové oblasti a mimo další rizika. Při rozhodování, zda si vzít hypotéku nebo ne, zvažte všechny výhody a nevýhody a projděte si do detailů svou finanční situaci i s odhady a plány do budoucna. Hypotéka se finančně vyplatí a vlastní bydlení je velmi dobrá investice. Zavázat se k ní ale na 30 let není úplně pro každého.

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here