Atheris – zmije žijící v Africe s kůží podobnou drakům

0
3385

Rod zmijí Atheris žije v subsaharské Africe, včetně částí jihu Afriky. Jde především o stromové hady málokdy přesahujících velikost 80 cm a většinou jsou mnohem menší. Jejich jed sice není příliš silný, ale i přesto uštknutí nelze nijak podceňovat.

V Tanzanii objeven neznámý druh hada Matildina zmije

Nový druh zmije rodu Atheris byl objeven v neprostupných pralesech na jihu Tanzanie. Černožlutě zbarvený had má zelené oči a růžky. Jeho vhled je opravdu hrozivý. Ředitel Společnosti pro ochranu divoké přírody. Wildlife Conservation Society, Tim Davenport se ale vyjádřil, že přes svůj hrozivý vzhled není had agresivní. Člen tříčlenné objevné výpravy Davenport odmítl prozradit lokalitu, kde se zmije vyskytují, aby se zamezilo pašerákům v kupčení se vzácnými zvířaty. Tento neznámý druh by měl na černém trhu nedozírnou cenu. Právě Davenport pojmenoval hada podle své dcery Matildy Horned Viper jako Atheris matildae. Český název není ještě znám.

Matildina zmije

Počet plazů ve volné přírodě není znám. V zajetí se jich chová asi 12 kusů. Matildina zmije se velmi podobá stromové zmiji Atheris ceratophora, jediné z rodu Atheris, která má také na hlavě šupiny podobající se malým růžkům. Všechny zmije Atheris ze subsaharské Afriky dorůstají maximální délky 80 cm a nemají smrtelný jed. Objev neznámých druhů hadů je i v Africe velmi vzácnou událostí a za posledních 30 let byly popsány pouze 3 druhy. Oblast, ve které byl had nalezen, nebude zveřejněna. Had, který je dlouhý 60 cm a má malé růžky nad očima je jasně zbarvený had podobající se Usambara Bush Viper – Atheris ceratophora je podle ní podstatně větší. Habitat této zmije se odhaduje jen na několik kilometrů čtverečních. Oblast se ale také podle autorů studie dále zmenšuje díky těžbě dřevěného uhlí.

Nelegální lov exotických zvířat

Vědci záměrně nechtějí uvádět přesnou lokalitu výskytu hada, protože mají obrovskou obavu z pytláků, kteří hojně nelegálně loví vzácná, exotická zvířata. V současné době je totiž obchod s divokou zvěří druhým největším nelegálním obchodem na světě, hned po obchodu s drogami. Zrovna plazi tvoří značnou část z množství nelegálně obchodovaných zvířat. Ilegální lov plazů v divočině má přímo devastující účinky na jejich populace. I podle vyjádření WCS ohrožuje právě pytlačení v současné době v různých částech Afriky existenci mnoha druhů zvířat vyskytujících se ve volné přírodě. Zmije rodu Atheris jsou navíc velmi populární domácí zvířata zejména díky jejich pestrému zbarvení. Vědci také založili malou kolonii pro chov hadů klasifikovaných Mezinárodní Unií pro ochranu zvířat jako kriticky ohrožených druhů.

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here