Objevujte svět: Benátky

0
1722

Benátky jsou nádherné město ležící na severu Itálie. Historické jádro je na mělké laguně, novější části jsou vybudovány na rozsáhlém břehu. Ve dnech zvaných Vysoká voda, kterých zde bývá průměrně 54 za rok, se zde zvýší hladina moře až o 90 cm. Město zde žije převážně z turistického ruchu. Každým rokem jej navštíví asi 12 milionů turistů z celého světa a je jednou z nejnavštěvovanějších italských destinací. Bohatý kulturní život s vyvrcholením mezinárodním filmovým festivalem pořádaným od roku 1932 láká mnoho turistů. Je zde přes 100 kanálů, na kterých stojí přes 400 kamenných mostů. Dopravu městem zajišťují motorové lodě, pro turisty klasické gondoly. Z mnoha kulturních památek jsou nejznámější kostel Sv. Marka a Dóžecí palác.

Romantické Benátky

Benátky jsou jedním z nejromantičtějších míst na světě a nejlepší doba na návštěvu je květen a začátek podzimu. O prázdninách se budete muset vypořádat s vysokými teplotami. Pro prozkoumávání města volte pak brzké ranní a dopolední hodiny, anebo s prohlídkou počkejte až na večer. I přesto budou ulice plné turistů, vyrážejících za noční zábavou. Při návštěvě Benátek si kupte dvanáctihodinovou, celodenní nebo i vícedenní jízdenku na loď, která zde funguje jako MHD. Uvidíte ty nejhezčí pohledy na zdejší paláce. Romantické atmosféře lodní projížďky nelze odolat.

Co musíte vidět

Začněte u Piazza San Marco, na Náměstí svatého Marka. V brzkých dopoledních hodinách ještě nebývají u vchodů do zdejších památek dlouhé fronty. Úzké uličky z náměstí Piazza San Marco vás dovedou ke slavnému mostu Ponte di Rialto. Po obou svých stranách má obchody, kde nakoupíte suvenýry, jako klasické karnevalové masky. Významný je Canal Grande, 4 km dlouhý a asi 70 m široký. Protéká napříč městem a je dopravní tepnou spojující vlakové i autobusové nádraží a zámořský přístav s Náměstím svatého Marka a tedy centrem města. Kolem mostu Ponte di Rialto také kotví nejvíce gondol. Jsou tahákem pro turisty, ptejte se na ceny u různých gondoliérů a určitě smlouvejte.

Když je hlad a žízeň

Uniknout by vám neměla slavná Galleria dell’Accademia, kde je rozsáhlá sbírka benátského umění, a pak také světoznámý operní dům La Fenice. Když konečně dostanete hlad nebo chuť na dobré espresso, nechte se benátskými uličkami a zajděte si do nějaké postranní restaurace či kavárny, kde mají ceny i o více než polovinu nižší než ve všech podnicích na frekventovaných ulicích. Ochutnat musíte pizzu, těstoviny, panini, italskou zmrzlinu i zdejší víno. Zapomeňte na tatranky v batohu. Pokud nic neochutnáte, nemusíte přece nikam jezdit. Život se skládá ze zážitků.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here