28. 8. – Mistrovství světa v JUDU v Budapešti

0
1763

Mistrovství světa v judu je velká sportovní akce, která má i velmi dlouhou historii s počátkem v roce 1956. Pořadatelem je Mezinárodní judistická federace, která byla založena v roce 1951. Předolympijská forma mistrovství světa před rokem 1964 byla nejprve v disciplíně bez rozdílu vah. Pak ale v průběhu let tato disciplína byla ve sportovním i olympijském judu úplně vytlačena soutěžemi ve váhových kategoriích. Tou poslední sportovní disciplínou konanou v judu je vysoce prestižní soutěž týmů.

Letos je sponzorem Suzuki

Spolešnost Suzuki je hlavním sponzorem letošního mistrovství světa v judu. V Budapešti dne 7. června 2017 prezident maďarské federace juda Dr. László Tóth veřejně oznámil, že jeho Suzuki bude titulárním sponzorem letos konaného mistrovství světa v judu. Tato soutěž se koná na přelomu srpna a září v Budapešti s počátkem 18. srpna 2017. Suzuki při té příležitosti také sportovcům poskytne osobní automobily.

Historie Mistrovství světa v judu

Mistrovství světa v judu se pořádá již od roku 1956 a letos úplně poprvé zavítá právě do Budapešti, hlavního města Maďarska. Téměř 1 000 sportovců všech váhových kategorií tak zde bude od 28. srpna až do 3. září bojovat o ceny v celkové hodnotě 1 milion dolarů. Podle posledních výsledků jsou domácí judisté řazeni mezi velké favority a zároveň i velmi schopné vyzyvatele zejména Japonců, kteří již tradičně zcela dominují zejména nižším váhovým kategoriím.

Za Českou republiku

Českou republiku bude na mistrovství světa hájit také Lukáš Krpálek, který je olympijským vítězem, mistrem světa z roku 2014 a dvojnásobným mistrem Evropy v polotěžké váze. Současná spojitost mezi Maďarskem a Japonskem dává konečnému rozhodnutí známé automobilky Suzuki podpořit tuto významnou sportovní akci také symbolický význam. Společnost Suzuki, která vznikla v roce 1908 v Japonsku, se vždy hrdě odkazovala na svůj původ. Má ale současně už čtvrt století svoji evropskou základnu právě v Maďarsku. Zdejší továrna v Ostřihomi vyrábí modely S-Cross a Vitara a je aktuálně v této středoevropské zemi největším výrobním závodem na automobily.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here