Deset festivalových vychytávek

0
1301

S hlavou v oblacích a drinkem v ruce, na vlnách toho nejchytlavějšího summer songu a s jedinou myšlenkou – užít si to! Tak nějak by mohl vypadat status festivalového návštěvníka, který v zápalu podmanivé atmosféry léta opomene pár zásadních skutečností. Tak čtěte a inspirujte se.

Zachumlejte se
Hlavním nepřítelem festivalových návštěvníků je nepřízeň počasí. I když předpověď tvrdí, že má být celý víkend slunečno, dejte do batohu letní i teplé oblečení, nepromokavou či softshellovou bundu, pláštěnku a dobré boty. Večer a v noci teploty klesají, a při posledním koncertě nad ránem budete rádi za každou další vrstvu oblečení. Do spacáku se hodí i další suché a teplé ponožky.

Vyletněte se
Kromě zimy, deště a bouřek, může dojít i k dalším možná více příjemným vrtochům počasí.  Vedro! To nejlépe přečkáte v šortkách, tílku či horním dílu plavek. Pro pány se hodí koupací kraťasy. Plavky se prostě hodí do festivalového batohu. Při ostrém slunci přibalte letní klobouk, kšiltovku a sluneční brýle a opalovací krém. Bez nich riskujete zánět spojivek, nepříjemný úpal nebo splálenou pokožku.

Hygiena na prvním místě
Ráno po probuzení ve stanu si osvěžte ústní dutinu. Mini balení zubní pasty a lahvička ústní vody je vítaným doplňkem. Přibalte cestovní balení kosmetických potřeb a vlhčené ubrousky, které skvěle nahradí základní hygiické potřeby. Fronta ke sprchám často nebere konce a vlhčené ubrousky umí posloužit víceúčelově. Kromě otření rukou, když není po ruce umyvadlo před jídlem, dokáže ubrousek pomoct i v mnoha dalších chvílích. Od věci není ani PET lahev čisté neperlivé vody na osvěžení obličeje.

Stop bakteriím
Jednou z dalších užitečných věcí, které je fajn mít při sobě je antibakteriální gel, který umyje ruce i bez vody nasucho. Všechny festivaly v areálu nemají dostatečné množství koryt s přístupnou tekoucí vodou. Gel oceníte hlavně při ochutnávání lahůdek festivalové kuchyně nebo třeba i při výměně kontaktních čoček.

Příbor není nutný ale…
Při přípravě snídaně či při jiných příležitostech vám přijde vhod třeba zavírací nůž. Nakrájíte salám, otevřete láhev či ranní vyprošťovací pivo. Před vstupem do areálu daného festivalu nechte svůj nůž raději ve stanu. Ona by vám jej totiž kontrola u vstupu mohla zabavit.

Pozor na paprsky
Když můžete, jezte jídlo ve stínu a dejte si pozor na slunce kolem poledne. Opalovací krém se vám bude hodit po celý den, ale v době mezi jedenáctou a třetí se určitě namažte krémem dvakrát. Nezapomeňte na to, že pot působí a je třeba se mazat opakovaně.

Jíst, pít a spát
Když vám hladina cukru v krvi klesá, přichází odpolední únava. Energii vám dodá energetická tyčinka nebo hroznový cukr (koupíte v každých potravinách). Energetické gely také pomáhají potlačit nejen první známky únavy, ale doplňují vaše ztracené energetické zásoby. Obsahují sacharidy i další složky zapojené do jejich metabolismu. Některé gely jsou ještě navíc obohaceny o taurin se stimulačním účinkem.

Nenechte se vysát
Večer přichází čas nejen na teplejší oblečení, ale také na repelent. Na festivalu zvláště pořádaném v blízkosti vody budou stoprocentně komáři, tak se na ně nezapomeňte připravit. Zkuste tuhou formu repelentu, zabírá méně místa a při vstupu do areálu vám jej nikdo nezabaví. U spreje se vám to může velmi snadno stát. Svědící štípance nejsou nic příjemného.

Čelovka je lepší než svítící mobil
S přicházejícím nástupem tmy oceníte vlastní zdroj světla, se kterým si nerozbijete nos. Ideální pomocník, jako je čelovka, vám ušetří spoustu nepříjemných potíží při večerní hygieně. Na mobilních toaletách totiž světla nejsou a svítilnou na mobilním telefonu zbytečně vybíjíte baterku. Najít právě svůj stan v řadě ostatních také není nic snadného. S baterkou se tak budete mnohem lépe orientovat a ve stanu najdete všechno potřebné i v noci.

Záložní energie
Na festivaly, které trvají déle než 12 hodin se vám pro klasický smartphone hodí externí nabíječka. Předejdete tak ztrátě momentek s kamarády a včas odepíšete starostlivé mamince, že jste dojeli v pořádku a dáváte na sebe pozor. Nervozita bez mobilu za zkažený festival nestojí.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here