Inspirace tvůrců filmu Avatar – Pohoří Tianzi

0
3524

Čínské hory Tchien-c‘ inspirovaly svět Avatara ze známého filmu. A není divu, jsou prostě kouzelné. Příroda a její fascinující úkazy nás asi nikdy nepřestanou udivovat. A tohle místo je doslova dech beroucí. Čínské pohoří Tchien-c‘ s vrcholky pnoucími se do nebe opravdu důvěrně připomínají scenérie Létajících hor ve světě Pandora. Hory jsou pojmenovány po farmáři Siangu Ta-kchunovi. Ten své soukmenovce vedl v úspěšném povstání. Sám sebe označil za Tchien-c‘, tedy syna nebes. Tento přívlastek pak také zcela běžně používali císaři.

Hory z křemenného pískovce

Pohoří Tchien-c‘ najdete v čínské provincii Chu-nan nedaleko údolí Suo-si. Má rozlohu 67 km² a nejvyšší pilíř měří 1 262 m. Nad tyto vrcholky vede také lanová dráha, která přijíždějícím turistům poskytuje zcela neopakovatelný výhled na tento přírodní úkaz. Pohoří Tianzi se nachází přímo v severní části oblasti Wulingyuan v provincii Hunan. Tianzi – syn nebes, je jedním ze 4 zdejších vyhlídkových bodů v přírodní rezervaci Wulingyuan. Oblast je velmi členitá. Na vrcholu hory Tianzi vidíte celou krajinnou oblast Wulingyuan. V různých ročních obdobích na vás dýchne vždy naprosto odlišnou atmosférou.

Krása hory Tianzi

Pilířovité vrcholky se pnou vysoko do nebes a byly zformovány z křemenného pískovce v dávné době. Jejich stáří se odhaduje na 400 miliónů let. Kdysi také byl v oceánu, a po sérii všech možných geologických změn, kdy moře ustoupilo, podepsala se na tvarování skal eroze a zvětrávání. Název hory pochází z pradávné doby a je pojmenován po zmíněném vůdci etnického povstání, který pak zemřel mučednickou smrtí. Hora jej má navždy připomínat.

Cesta na Tianzi

Pokud byste se chtěli na toto čarovné místo vydat a dostat se na vysokou horu, můžete využít lanovku a pak vidět tyto půvabné vrcholy jako na dlani. Také lze jít ale i po vlastní ose. V tomto případě počítejte s tím, že to absolutně není žádná procházka růžovým sadem. Kvůli dobrému počasí, tedy ohledně množství srážek, je ideálním měsícem na tuto trekovku duben, květen, září a říjen. Přepravit se můžete nejlépe ze Zhangjiajie, což je ústřední autobusové nádraží, které má na tuto destinaci zavedeny pravidelné autobusové spoje. Cesta autobusem trvá asi 1,5 hodiny.

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here