31. srpna 1888 v Londýně začal řádit Jack Rozparovač – fakta vs. fiction

0
1887

Pravda a mýty o této postavě tak dokonale splývají, že sotva rozmotáme tu spletitou hromadu informací. Snad o žádném zločinci v celkových dějinách nebylo napsáno tolik velmi čtených knih, natočeno tolik fascinujících filmů, nebo v dnešní době třeba i vytvořeno počítačových her, jako právě o Jacku Rozparovači. Jack the Ripper je velká postava naší historie. Ruku v ruce s ním ale kráčí obrovská spousta legend a mýtů. Něco si přimysleli pisatelé knih, jiné filmaři, další překroutili sami lidé. Informace obestírající whitechapelského zabijáka jsou opravdu různé.

Oběti Jacka Rozparovače

  • Martha Tabramová – zavražděna dne 7. srpna 1888 – místo George Yard Buldings, nepatří mezi kanonické oběti, ale velké množství badatelů ji přisuzuje Jacku Rozparovači
  • Mary Ann Nicholsová – zavražděna 31. srpna 1888 – místo Buck’s Row
  • Annie Chapmanová 29 – zavražděna 8. září 1888 – místo Hanbury Street
  • Elizabeth Strideová – 30. září 1888 – místo Dutfield´s Yard
  • Catherine Eddowesová – zavražděna v tu stejnou noc – místo Mitre Square
  • Goulston Street – místo, kde byl nalezen záhadný nápis na zdi v den dvojnásobné vraždy Strideové a Eddowesové. Opodál nalezen kus zkrvavené zástěry Catherine Eddowesové
  • Mary Jane Kellyová – zavražděna 9. listopadu 1888 – místo Miller´s Court

Když pracuje fantazie

Byla vytvořena jakási romantická představa viktoriánského Londýna. V potemnělých uličkách tohoto města až elegantně kráčí vysoký muž oděný v tmavém plášti a klobouku. Jeho tvář se skrývá za pověstným závojem londýnské mlhy a on si v klidu dál vraždí krásné prostitutky. Bohužel již zde jde o mýtus a není to pravda. Oběťmi totiž byly zoufalé ženy, které život dotlačil do role prostitutek, kdy si na jídlo a alkohol musely vydělávat svým vlastním tělem. Většině obětí bylo také přes 40 let a už dávno tedy nešlo o sličné hollywoodské krásky. Ať už byl tehdy vrahem kdokoliv, tak to byl v první čadě brutální vrah žen. Spojovat jej s romantickou představou je dost podivné.

Popularita Jacka Rozparovače

Teorie o pěti kanonických obětech navozuje otázku, proč je až doposud Jack Rozparovač tak populární. Oproti jiným sériovým vrahům nejen díky mýtům působí jako neviňátko. Důvodů je ale více. Jack Rozparovač byl na to dobu dost pokrokový sériový vrah. Vedl například odvážně korespondenci s medii a policií. Jeho vraždy také v té době vyvolaly dost značnou paniku na veřejnosti. Další důvod je do té doby dost nevídaná brutalita, kterou používal při zacházení se svými oběťmi. Lidi ale asi nejvíce fascinuje ta neznámá identita. Proto i po více než 120 letech tato postava vyvolává opravdu bouřlivé diskuze.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here