FUGU – smrtící pochoutka

0
2682

Ryba je značně předraženou pochoutkou, která vás může i zabít. Japonská pochoutka, ryba FUGU, je při nesprávné přípravě prudce jedovatá a může vás i zabít. V Tokiu má právo ke zpracování této ryby jenom několik výjimečných kuchařů. Například Kunio Miura kuchá tuto rybu 60 let. Její jed je srovnatelný s kyanidem. Přesto jsou Japonci za porci FUGU ochotni zaplatit v přepočtu třeba 2400 korun, hovoří se i o 1000 dolarů v některých restauracích. Speciální ostře nabroušený nůž s dřevěnou střenkou vždy nosí jeho asistent Miurovi zabalený ve speciální krabici. Licence ke zpracování této ryby visící na zdi restaurace je sice již časem zažloutlá, ale velmi cenná. Miura patří mezi pár vyvolených, jimž tokijská správa tuto licenci vydala.

Jak se připravuje FUGU

U vchodu do restaurace plavou ryby v nádrži a v zákulisí se odehrává chirurgický zákrok. Hranaté tělo ryby s tuhými ploutvemi se položí na břicho, rybě je rychle otevřena hlava a vyndán mozek i oči. Ty jsou odloženy na plechový podnos s pečlivým označením nepoživatelné. Pak se stáhne nazelenalá a na bocích skvrnitá kůže, a z těla se vyndají vnitřnosti. Nejjedovatější částí jsou jikry. Smrt může ale způsobit i požití části střev, jater a pohlavních orgánů. Odpad se dává do kovového koše uzavíratelného visacím zámkem, pak se odveze na tokijský rybí trh, kde je odpad spálen.

23 úmrtí po požití ryby

Ryba FUGU nebo také Takifugu, v překladu říční prase, patří do rodu čtverzubců a živí se převážně mlži, planktonem a drobnými korýši. Je to malá a velice jedovatá ryba lákající labužníky z celého světa. V Japonsku od roku 2000 po požití tohoto rybího čtverzubce zemřelo podle vládní statistiky již 23 lidí. Většina z nich byli ale rybáři, kteří si tuto rybu připravovali doma. Lidé tvrdí, že jed je 200x, ale i 1200x účinnější než kyanid. Pro vaši představu, k usmrcení dospělého muže stačí množství jedu o velikosti špendlíkové hlavičky. Kolikanásobně je účinnější, jak kyanid je pak asi jedno.

Alkaloid tetrodotoxin

Tělo čtverzubců obsahuje smrtelně jedovatý alkaloid tetrodotoxin, účinky jsou silné, rychlé a neexistuje proti nim žádná protilátka. Nejdříve vám znecitliví oblast kolem úst, pak následuje ochrnutí a smrt, při kterém je člověk do konce při vědomí. Oběť otravy se prakticky udusí při plném vědomí a žádný protijed není doposud znám. Léčba otravy sice spočívá v umělém dýchání přístrojem, dokud by nepominuly účinky daného jedu. Naděje na přežití je ale mizivá.

Elitní kuchaři

Kuchaři, kteří mají povolení připravovat FUGU, jsou elitou v oboru. Miura začal dvouleté studium v 15 letech, k licenčním zkouškám mohl až ve 20. letech, což je v Japonsku legální hranice plnoletosti. Asi 1/3 uchazečů projde, zbytek při zkouškách propadne. Tokijská správa chce od října zmírnit kritéria a umožnit restauracím prodávat jídlo z FUGU, které by vykuchali kuchaři na jiném místě. Miura z toho vůbec není nadšený, neboť se kvůli licenci a obtížnému testu dost kuchaři nadřeli, zaplatili dost peněz, a současně nesou i zodpovědnost. Když se chcete naučit kuchat FUGU, musíte vykuchat přes 100 ryb, a to jsou stovky tisíc jenů. Podle nových pravidel budou prodávat FUGU lidé po jednodenním kurzu.

FUGU z internetu

Úřady chtějí pravidla změnit, protože už nyní některé podniky nabízejí FUGU z polotovarů a opatřují si jej přes internet. Tak pokrmy z FUGU proniknou do levnějších podniků. Povídá se, že kuchař by v případě zákazníkovy smrti měl po požití jedu spáchat rituální sebevraždu. Ve skutečnosti by to ale znamenalo ztrátu licence, pokutu, soud a možná i vězení. V Japonsku je asi 1000 restaurací, kde je nebezpečná ryba k dostání.

Jak se servíruje FUGU a její chuť

FUGU se servíruje ve tvaru květu, dušená nebo grilovaná s omáčkou terijaki. V podobě sašimi jsou plátky nakrájené tak tence, že pokud je vyskládáte přes sebe, prosvítá jimi i vzor talíře. Syrová FUGU je spíše tuhá a chuť jí dodává sojová omáčka. Připomíná chuťově kuře. FUGU je sezónní záležitost. Jí se pouze v zimě, podobně jako se jedí jen v létě úhoři. Ruská ruleta hry se životem a smrtí ale u úhoře značně chybí. Taková pochoutka vás ale může přijít dost draho, a to nemluvíme jen o finanční částce, proto si dobře rozmyslete, zda hazardování se životem za to vůbec stojí.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here