Modrý drak – nejkrásnější tvor světa

0
5297

Každý máme jiné představy o kráse a určitě i o nejkrásnějším zvířeti na světě. Pro některé z nás to může být třeba lev, král zvířat, pro jiného páv, jeho zamilovaný pes nebo třeba delfín. Fascinující modré stvoření ale možná vaše mínění zcela změní.

Australské pobřeží vyplavilo modrého draka

Toto zvířátko opravdu vypadá jako malý modrý drak. Jde ale o mořského slimáka, který může být až smrtelně nebezpečný. Je tedy třeba si na něj dát opravdu velký pozor. Vzácný mořský slimák Glaucus atlanticus se doslova vznáší na hladině hned několika světových oceánů. Lidé jej ale zahlédnou pouze ve chvíli, když jej vyplaví mořské vlny na pobřeží. V nedávné době se tento modrý dráček objevil i na Zlatém pobřeží Austrálie a náhodou byl modrý drak nalezen na pláži v australském Queenslandu, kam jej vyplavilo moře.

Malý modrý krasavec

Malý tvoreček je někdy nazývaný jako modrý drak. Po celý svůj život se vznáší nožkami nahoru a podle portálu Discovery se pohybuje pomocí napětí na hladině vody. Spodní část těla má navíc celou modrou, díky čemuž dokonale splývá s hladinou moře. Živí se jedovatými Měchýřovkami portugalskými – Physalia physalis a při tom si tento labužník doslova pochutnává na žahavých vláknech, takzvaných žahadlech. Toxické buňky si pak uloží do svého těla a tím se pak tento modrý slimák stává nebezpečným na dotyk.

Mořský slimák – Glaucus atlanticus

Tento modrý zvláštní tvor podobný drakovi byl označen za nejkrásnějšího tvora na naší planetě. Zda s tím souhlasíte, je pouze na vás. Název modrý drak vás možná zavede až do světa fantazie, i když se jedná o mořského slimáka. Modrý drak tráví celý svůj život vzhůru nohama a zřejmě mu to vůbec nevadí. Plave si klidně v teplých oceánských proudech a stává se postrachem všech ostatních živočichů. Pokud totiž modrý drak zachytí svou kořist, usmrtí jí pomocí jedu ve svých chapadlech, které si skvěle doplňuje konzumací medúz. Tento druh mořského slimáka můžete spatřit lidským okem poměrně zřídka.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here