Bela Lugosi – nejslavnější upír

0
2858

Maďarský herec se stal ikonou maďarské filmové scény. Byl zcela prvním první, kdo zahrál v divadle Drákulu a i to pak učinil i v prvním filmu. Proslul především rolí hraběte Drákuly v divadle na Broadwayi v roce 1927 a poté mu byla nabídnuta za skvělý výkon i ve stejnojmenném filmu podle námětu Brama Stokera, známého autora upírského románu Dracula v roce 1931.

Cesta k filmu

Bela Lugosi, vlastním jménem Bela Ferenc Dezso Blasco, se narodil v Rumunsku 20. října 1882 ve městě Nový Lugoj. Jeho začátky kariéry byly v divadle v Maďarsku. Pak odjel do Německa, kde začal natáčet své první snímky pod jménem Arisztid Olt. Jde o téměř zapomenuté a často nedochované filmy. Nejvýznamnější je Janošova hlava – Der Januskopf z toku 1920 od Friedricha Wilhelma Murnaua, který je volnou adaptací románu R. L. Stevensona – Dr. Jekyll and Mr. Hyde. V létě v roce 1922 odplouvá do New Orleansu a pak do New Yorku, kde už působí pod jménem Bela Lugosi. V prosinci téhož roku odehraje svou první anglicky mluvenou roli v divadelní hře Vlčí Mák a rok na to v Hollywoodu ve filmu Tiché rozkazy. Pak přichází celá řada méně úspěšných rolí.

Cesta k Drákulovi

Obrovský zlom v jeho kariéře přišel v roce 1927, kdy divadelní scénárista John Balderston přepsal román Brama Stopera, Dracula do divadelní podoby. Vdova po Bramu Stokerovi, která zdědila autorská práva po svém muži, nechce dílo povolit. Sám Lugosi se za ní vydal, aby ji přesvědčil, a dosud se neví, jak ji přesvědčil. Vrátil se ale se smlouvou. Divadelní premiéra Draculy na Brodwayi v říjnu 1927 měla obrovský úspěch právě zásluhou hlavního představitele Bely Lugosiho. Jako Drákula byl opravdu přesvědčivý a ohromující. Dracula se hrál na Brodwayi obrovským úspěchem dlouho, až do jeho zfilmování Hollywoodským režisérem jménem Tod Browning. V roce 1931 se na plátna kin promítlo první filmové zpracování románu Dracula a v hlavní roli byl znovu neodolatelný a uhrančivý Belou Lugosi a postava Draculy se stává jeho životní rolí.

Další život a dílo

V Hollywoodu měl v době své největší slávy Lugosi různé milostné aférky a skandály. Třeba Clara Bow a celoživotní láska Bridget Brightová nejdou opomenout. Ta byla ale za nevyjasněných okolností zavražděna. Pak Lugosi převážně hraje ve snímcích zpracovávajících témata magie, okultismu, satanismu a vampyrismu. Svou nejslavnější roli Draculy ale již nikdy nepřekoná. Hodně s ním hrál herecký kolega a nejbližší přítel Boris Karloff, který ztvárnil úspěšnou postavu, monstrum v prvním filmovém zpracování příběhu Mary Shelleyové, Frankenstein. Neodolatelný byl jejich duet ve filmu Černá kočka – Black Kat 1934 a nezapomenutelný herecký koncert ve snímku Havran – The Raven z roku 1935.

Setkání s démonem

Zřejmě díky jeho válečným zraněním, které utrpěl během vojenské služby, měl Lugosi vážný chronickým zánět sedacího nervu. Nejprve jej léčili chřestovou šťávou pro odstranění bolesti, pak lékaři upravili medikaci na opiáty. Síla závislosti na těchto tlumících prostředcích, jako morfium a metadon, se zhoršovala s menším množstvím přicházejících rolí. V roce 1943 konečně dostal roli Frankensteinova monstra ve filmu Frankenstein a vlčí muž – Frankenstein Meets the Wolfman. Mezi jeho další úspěšné filmy patří Bílá Zambie.

Odešel v Drákulově kostýmu

Ke konci svého života se pak ale Lugosi ještě stihl téměř v 70. letech oženit s o několik desítek let mladší Hope Linningerovou, která mu samozřejmě, jak už to muži mají, připomíná jeho největší životní lásku Bridget Brighton. Pak zestárlý Lugosi vážně onemocněl a 16. srpna 1956 jej postihl srdeční kolaps a zemřel. Říká se, že jeho posledním přáním bylo být pohřben v kostýmu hraběte Draculy, který mu přinesl jeho nesmrtelnou slávu. Nakonec to ale bylo, na žádost svého syna a své čtvrté manželky. A tak se stalo.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here