Tloustnete? Možná je to ze stresu. Řekneme si co s tím.

0
1888

Stres je strašákem dnešní doby. Umí nám přidávat kila navíc, protože ve stresu nadměrně jíme, anebo naopak ve stresu nejíme nic a hubneme. Více na sobě popsané účinky stresu pozorují ženy.

Tloustnutí ze stresu

Nabité termíny, kdy nestíháme, a vražedné pracovní tempo vyvolává pocit, že jsme pod tlakem a ve stresu. Stres je spíše sociální, pracovní a finanční. Stav nás žene k oněm uklidňujícím mlsavém náladám, kdy se cpeme čokoládou, brambůrkami a dalšími sladkými nebo slanými pochutinami. Nejde jen o slabou vůli, ale hormonální nerovnováhu v důsledku stresu. Podle vědeckých studií je ve stresové situaci tělo zaplaveno hormony spouštějící nejrůznější chutě. V kritickém zátěžovém dni sníme až 2x více cukrů a tuků, než když nejsme ve stresu a dochází k obezitě. Hektický program způsobuje, že na sebe nemáme na sebe čas, neodpočíváme, necvičíme a kila jsou nahoru.

Ovládněte svoje chutě

Chemický poplach a uvolňováním kortisolu a dalších hormonů do krevního oběhu při stresu pak navrací tělo k normálu dlouhé hodiny. Tuk se usazuje na břiše, což způsobuje hormon inzulínu a kortizolu při ukládání. Tuk na břiše se mnohem snáze přeměňuje na okamžitou energii, nežli tuk jinde na těle. A okamžitou energii vystresované tělo potřebuje nejvíce. Pneumatiku kolem pasu mají obézní ženy a ženy hubené mají občas vypouklé břicho. Nadváha v oblasti pasu je spojena s onemocněními oběhové soustavy, chorobami srdce a cukrovkou.

Test nadváhy ze stresu

Tyto toxické tuky lze zjistit jednoduchým testem. Máte-li nadváhu ze stresu, hned to zjistíte. Položte se na zem na záda, ukazováčky si nahmatejte kosti pánevní a prsty z nich přesuňte asi 2,5 cm blíže k sobě. Zmáčkněte si břicho oběma ukazováčky, abyste cítili stěnu břišních svalů. Pokud máte dojem, že je vrstva pod prsty napjatá mezi výstupky pánve, máte tuku poměrně málo nebo žádný. Pokud se podklad vyvýší nad úroveň kosti pánevní, trpíte ukládáním tuku kvůli stresu.

Jak na vlčí hlad ze stresu

Když máte pocit, že musíte něco sníst, dejte malou svačinku ve směsi proteinů a ovoce, třeba jablko a lžička medu. Nezanedbávejte spánek, jinak si hladinu kortisolu zvýšíte. Choďte více pěšky, pravidelně cvičte, neboť zrychlení srdečního rytmu snižuje hladinu kortisolu. Stravujte se vyváženě a jezte nízkotučné bílkoviny, jako nízkotučné mléčné produkty, drůbež, vaječné bílky, libové maso a ryby. Bílkoviny napomáhají člověku udržovat se v psychické kondici a uspokojí pocit hladu. Po každém jídle si dejte čerstvou zeleninu, ovoce nebo vlákninu. Jezte pravidelně, jídlo nikdy neodkládejte, protože si snižujeme hladinu energie. Při stresu místo jídla vypijte šálek bylinného čaje a dejte si svižnou procházku. Nejezte za pracovním stolem a během jídla nevyřizujte emaily a placení účtů. Udělejte si na jídlo dostatečný čas.

Eliminujte

Snižte příjem kofeinu, jinak budete mít nekvalitní noční spánek. Pokud kávu milujete, pijte kávu nebo čaj bez kofeinu. Udržujte kontakt s přáteli, ať vám nechybí citová opora. Spěte alespoň 8 hodin denně. Hladina kortisolu se může zvyšovat. Pravidelné cvičení vám zrychlí tep, zvýší produkci chemických látek v mozku a vyvolá pocity klidu a pohody. Zařaďte aktivity, jako je jóga, masáže a meditace.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here