Jak poznat první příznaky workoholismu

0
3216

Být práci oddaný je super. Ale věnovat jí úplně celý svůj život nemá cenu. Jde o to, jakou cenu jste za to ochotní zaplatit. Možná jste i vy workoholik. Workoholismus přichází nečekaně, když právě teď vykazujete jen jeden příznak začínajícího workoholika, za týden to mohou být už dva a za měsíc už budete zažraní do práce tak, že ani nepostřehnete, jak jste do toho tak najednou spadli.

Celosvětově rozšířený

Workoholismus je velmi seriózní choroba, a navíc jde o jednu z nejčastějších závislostí, kterou si lidé v současné době nevědomě svým chováním přivozují. Neobchází výhradně nějaké věkové kategorie a nejvíc škod páchá právě na lidech, kteří pracují mentálně. Neměli byste nad ní v žádném případě mávnout rukou a říct si, že to přece nic není. Může mít velmi neblahé účinky na vás, ale i na vaše okolí psychicky i fyzicky. I na vaši práci má vaše závislost důsledky a díky ní můžete dost ztratit.

Příznaky workoholismu

Strávit v práci 12, 14 až 16 hodin, práci si nosit domů a přitom se tvářit, že je to běžný standard, není zdravé. Ani mít výčitky z množství práce, kterou se vám nepodařilo udělat, nebo že jste neefektivní. Je nesmysl odkládat dovolenou, až se z toho stane věčnost. Člověk potřebuje relax, jinak jeho výkon jde dolů a ztrácí se kreativita a nápady. Bez mozkové regenerace se stanete robotem chodícím z práce do práce, přestanete skutečně žít, budete žít, abyste pracovali, nikoliv pracovat, abyste mohli žít. Zdravé není ani pracovat pod vysokým tlakem stále víc a nutit se do vyšších výkonů, protože to jednoduše přece musíte udělat. Jenže vy nemusíte.

Odcizení od blízkých

Váš protějšek vám to dlouho nebude tolerovat. Určitě jej nebo ji nebaví lehat si do postele sama, nebo s vámi a vaším notebookem. Určitě ji nebaví se ráno budit vedle již prázdného místa, protože vy jste už mezitím zase běželi do práce. Tolik toho přece v práci musíte ještě udělat. Se stupňujícím se workoholismem se stupňují i partnerské neshody a hádky. Vaše žena, přítelkyně nebo manžel či přítel začne být osamělý, začne vám vyčítat, že jste opravdu hodně v práci, proč tolik pracujete a proč nejste více doma a netrávíte čas společně. Vy odvětíte podobou nejhloupějšího argumentu, třeba jako: A za co si můžeš kupovat na sebe ty hadříky, kabelky a parfémy. Pak prásknou dveře a na několik dní máte už po sté tichou domácnost.

Ztráta svobody

Pokud si vás vaše práce už nadobro připoutala, je zle. Musíte do ní jít totiž i tehdy, když jste třeba vážně nemocní, protože práce přece nepočká. Na dovolenou už raději vůbec nejezdíte, a když jedete, zásadně si tam s sebou berete mobil, notebook a všechny své komunikační prostředky, které jsou dostupné. Práce přece nepočká ani na pláži, ani na horách, ani na rybách, prostě nikde. Prostě už nežijete. Nebudete mít na co vzpomínat.

Fyzické následky

Musíte si uvědomit a znovu uvěřit, že strávit v práci víc jak 10 hodin denně není prostě normální a už vůbec ne zdravé. Ani pro váš vnitřní pokoj, ani pro vaše fyzické zdraví či harmonii v partnerském životě. Určitě si stále dokola neříkejte, že žádný partnerský život nemáte, protože práce vás nanejvýš uspokojuje a vy jej přece nepotřebujete. Dostaví se u vás nejprve migréna a bolesti hlavy, pak žaludeční těžkosti různého druhu, třeba vředy, vysoký krevní tlak, kardiovaskulární onemocnění a dokonce i nechuť na sex. A ten přece za to stojí.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here