Terapie tmou

0
3721

Umět relaxovat a opravdu vypnout telefon a vše co nás ruší, umí dnes málokdo. Terapie tmou je speciální metoda pro utlumení smyslových prožitků člověka, což je zejména skrze zrak a sluch. Na zrak ze všech svých 5 smyslů, chuť, čich, sluch, hmat a zrak, spoléháme asi nejvíce. Terapie, která vše staví na vyřazení tohoto smyslu, se nazývá terapie tmou. Princip senzorické deprivace nazývané REST – Restricted environmental stimulation technique. Název terapie tmou v roce 2016 udal pro tuto terapeutickou relaxační a sebezkušební metodu psycholog a etnolog Holger Kalweit.

Terapie tmou

Utlumení smyslových prožitků člověka a samotná léčba tmou není objevem spěchající, vystresované a světelným smogem trpící moderní civilizace. Její kořeny sahají tisíce let zpět, především do budhismu. Nyní se uplatňuje především v USA, v Kanadě, ve Švédsku i nás v České republice. Velkým propagátorem metody je také Centrum terapie tmou v Kozlovicích, které nabízí terapeutické pobyty ve tmě a současně provádí výzkum vlivů tmy a celé terapie na náš lidský organismus. Výzkum probíhá ve spolupráci s Katedrou psychologie Ostravské university a Ústavem fyziologie a patofyziologie.

Jiné zážitky

Pobyt ve tmě rozhodně nelze srovnat se zážitkovou dovolenou. Terapie ulehčí od podmětového přetížení, zesílí vnímání podnětů a aktivují se vnitřní zdroje. Jde o zajímavé odreagování, ale především jeden z nejpřínosnějších životních zážitků. Máte k dispozici kompletně zařízenou místnost pro odpočinek, relaxaci, zajištění hygienických potřeb a stravy. Základem je vegetariánská, veganská nebo RAW strava. Pobyt ve tmě si můžete zpestřit hudbou, pohybem nebo lehkou wellness relaxací. Jde ale o to nechat organismus vyspat, uklidnit, nedávat mu stimuly a meditovat. Jen vegetovat. Budete překvapení, kolik času nejprve prospíte, objevíte v sobě nové rozměry a totálně si odpočinete a zrelaxujete se. Možná také přijdete na to, že se nechcete vracet so stejného stylu života a vytvoříte si jiný.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here