Jezero Hillier – růžový skvost Austrálie

0
3614

Jezero Hillier má svou ojedinělou růžovou barvu díky kombinaci řas a bakterií. Slané jezero bylo poprvé objeveno začátkem roku 1802. Netradiční barva ale nemá žádný vliv na člověka ani na přírodu kolem. Na počátku 19. století jezero objevil mořeplavec a kartograf Matthew Flinders. Byl první, kdo označil Austrálii za samostatný kontinent. Jezero vypadá jako z jiné planety. Vědci ale s určitostí doposud nevědí, čím to vlastně je. Od 50. let vedla pomyslný žebříček všech možných vysvětlení teorie o řase s názvem Dunaliella salina. Pod mikroskopem má ale většinou zelenou barvu, ale do vody vypouští červené barvivo. Australské jezero Hillier je růžové docela přirozeně a řasa, anebo slanomilná bakterie ji barví do růžova.

Růžová jako cukrkandl

V rybníku růžové vody připomínajícím asi nejvíce obří mísu s jahodovým pudinkem se vlastně nedá utopit. Celých 6 m dlouhé a celé růžové je jezero Hillier ležící na ostrůvku u břehů jihozápadní Austrálie. Kdyby byla růžová barva opravdu výsledkem smíchání načervenalého barviva s vodou, možná by se každý v jezeře Hillier rád vykoupal. Tuhle řasu vědci považují za výživově velmi hodnotnou a dá se označit za superpotravinu. Její červený výměšek má totiž velké antioxidační účinky. Při testech se zjistilo, že voda, která je přenesená z jezera do jiných podmínek bez této řasy zůstává ale i nadále stále růžová. Možná za to může i nějaká slanomilná bakterie, ale ani tohle se zatím vůbec nepotvrdilo.

Pohled z ptačí perspektivy

Jediné, co lze s určitostí tvrdit je, že se v něm lze jen těžko utopit. Ne, že by měla růžová voda zázračné účinky, ale jezero není hluboké. Můžete si v něm lehnout a mít přitom hlavu stále nad hladinou. Na rozdíl od mnoha ostatních známých růžových jezer, která se na naší planetě nacházejí, je jezero Hillier růžové po celý rok. Voda nemění svou barvu, ani když ji odebereme a necháme odstát. Svou slaností se jezero Hillier dá srovnat s Mrtvým mořem a je bezpečné ke koupání. Tedy bylo by. Turisté se ale nedostanou přímo na ostrov, protože výhled na žvýkačkové jezero si užijí jen a pouze z ptačí perspektivy. Lokalita slouží jen k výzkumným účelům a dostat se sem nelze. Navíc se všude kolem tohoto jezera nachází velmi bujný les a tento ostrov nenabízí žádné další zajímavosti.

Růžová barva zaplavuje svět

Růžová je módní a na tuhle barvu nemá asi jen prapodivné jezero na západě zeleného kontinentu, ale i Retba neboli Lac Rose, jezero ležící na poloostrově vybíhajícím do moře ze západoafrického Senegalu. Zde mají vědci za to, že za neobvyklé zabarvení může zase Dunaliella salina. Podobnou barvu má i kanadské jezero Dusty Rose. U něj za to může hornina, po které stéká voda z vrcholu hory tyčící se nad vodní plochou. Růžová skála prosvítá také zespoda jezera, protože zároveň tvoří i jeho podklad. O růžovém jezeře se málo ví. Austrálie je plná podobně nikde nevídaných přírodních úkazů. Patří mezi ně třeba magická, stovky miliónů let stará a asi 3,6 km dlouhá skála jménem Uluru, známá i jako Ayers Rock nebo největší korálový systém na světě s názvem Velký bariérový útes.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here