Projekt Red Dots – zkoumání planet a jejich okolí po dobu 100 dní

0
1910

Projekt Red Dots, kdy astronomové loví planety u nejbližších hvězd, vzbuzuje zájem. Vědci se totiž chystají detailně prozkoumat 40 nejbližších červených trpaslíků. Žijeme sice v poměrně pusté oblasti Mléčné dráhy a sousedství je pouze pár hvězd a hvězdiček, ale naděje zde je. Příklad nedávno objevené a extrémně zajímavé planety Proxima b dává naději, že i u nejbližších hvězd mohou být obyvatelné světy alespoň teoreticky. Astronom Guillem Anglada-Escudé z Univerzity královny Marie v Londýně se svým týmem spustil projekt Red Dots. Navazují tak na nedávný projekt Pale Red Dot, jehož největším úspěchem bylo zmíněné objevení planety Proxima b u hvězdy, která je ze všech nejbližší právě našemu Slunci.

Průzkum nejbližších 40 trpaslíků

Vesmírní badatelé budou během 100 nocí pozorovat celé systémy blízkých hvězd. Vezmou si na to zařízení HARP, tedy High Accuracy Radial velocity Planet Searcher, které se nachází v Evropské jižní observatoři v Chile: Použijí i další teleskopy. Chtějí prostudovat veškeré červené trpaslíky do vzdálenosti 16 světelných let, kterých je opravdu asi celkem 40. Cílem pozorování je i nadále Proxima Centaruri, ke které přibudou další dva chladní červení trpaslíci spektrální třídy M. Barnardova hvězda, vzdálená 6 světelných let a k tomu ještě Ross 154 ve vzdálenosti 9,7 světelných let. Všechny hvězdy jsou ale mnohem menší a méně jasné než Slunce. Exoplanety se u nich hledají snáz než u jiných hvězd.

V obyvatelné zóně Proximy Centauri objevena kamennou planeta

Kousek od Sluneční soustavy objevili vědci planetu o málo hmotnější než Země. Kolem své mateřské hvězdy obíhá v tzv. obyvatelné zóně. O kousek dál než 4 světelné roky od nás, což je asi 39,9 bilionu km, se nachází malý červený trpaslík Proxima Centauri, který je kromě Slunce, nejbližší hvězdou k planetě Zemi. Pouhým okem ji neuvidíte, ale malým dalekohledem ji najdete v jižním souhvězdí Kentaura, nedaleko jasnější dvojhvězdy Alfa Centauri. Proxima Centauri je po pravděpodobně domovem nejbližší kamenné planety mimo naši Sluneční soustavu. Náznaky přítomnosti planety u Proximy Centauri byly pozorovány již v roce 2013. Periodické změny v jasnosti mateřské hvězdy nyní ukazují, že Proximu Centauri ve vzdálenosti asi 7 milionů kilometrů, 20x blíže než obíhá Země kolem Slunce, také obíhá planeta asi 1,3x hmotnější než Země.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here