15 let od od povodní v ZOO

0
2186

Velká voda v ZOO Praha se 12. srpna roku 2002 valila proudem. Byl to rok, kdy Českou republiku ochromila obrovská povodeň. Velké vodě se tehdy nevyhnula ani Zoologická zahrada hlavního města Prahy. V srpnu roku 2002 došlo v Praze k největší evakuační akci v našich dějinách zoologických zahrad. Chovatelé, ostatní zaměstnanci a dobrovolníci vytvořili jednotný tým v ZOO, aby tehdy zachránili před blížící s velkou vodou přes 1 000 zvířat a riskovali při tom své vlastní životy.

ZOO vzpomíná na povodeň

Ničivé povodně ale Zoologické zahradě paradoxně pomohly. Dnes má totiž zdejší zahrada takové parametry, které ji řadí mezi ty nejlepší Zoologické zahrady světa. Stoupla také její návštěvnosti i tržby. Tehdy to byla nejtragičtější doba pro ZOO a nikdo si nepřeje to zopakovat. V prvních dnech po povodních 2002 to vypadalo, že se zahrada z té šílené rány už znovu nezmátoří. Rozhodující ale byla přízeň lidí. Návštěvníci ZOO zachránili tím, že dali najevo, že pro ně má obrovský smysl. Tehdy skutečně hrozilo, že se polovina ZOO uzavře. Lidé začali nabízet pomoc okamžitě potom, co voda opadla. Přihlásilo se 600 lidí a 3 týdny pomáhali dostat zahradu z toho nejtěžšího šílenství. A díky tomu se mohlo už 7. září opět otevřít.

Přízeň lidí

Lidé vybrali na pomoc 30 milionů korun. Město přispělo na obnovu zahrady ještě 170 miliony a asi stejnou částku investovalo také do rozestavěného pavilonu Indonéské džungle. Celkově se v ZOO po povodních prostavělo asi půl miliardy korun a zrekonstruovalo nebo se postavilo 45 objektů. Velkým štěstím bylo, že byla 3 roky před povodněmi ZOO dobře pojištěna, nikdy předtím totiž pojištěna nebyla. Pojistka se připravovala 2 roky a stála 1 milion ročně. Na pojistném ale dostala ZOO zpět 163 milionů korun. Pojišťovna ale rok a půl zkoumala škody. Nedovolila si ale nic zanedbat, protože podpora veřejnosti byla obrovská.

Velká voda dnes

Kdyby se na Zoologickou zahradu přivalila opět velká voda dnes, zalila by ji ale stejně. Val ji ochrání proti pětadvacetileté, a ne tisícileté vodě. Ve spodní části je kvůli tomu areál Vodní svět, voda by jej neměla poškodit, protože jsou zvířata na ni zvyklá a dají se mnohem snadněji evakuovat. Noc z 12. na 13. srpna 2002 vyhnala z domovů nejen zvířata, ale i desítky obyvatel Libně a Holešovic. V sobotu bylo trochu lépe, v neděli se situace začala ale opět zhoršovat a v pondělí se na Prahu už valila padesátiletá voda. Pak se hodinu před půlnocí začalo evakuovat v okolí Jankovcovy ulice v Holešovicích a Dolní Libně. A situace pak byla ještě horší. Škody v této městské části dosáhly 250 milionů korun. Nejvíce starostí bylo při evakuaci 10 000 evakuovaných lidí.

foto novinky.cz

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here