15. září 2002 začala vysílat televize Óčko – první česká hudební televizní stanice

0
2052

Óčko je první českou hudební televizní stanicí, která vysílá od roku 2002. Datum vysílání se ale v médiích dost liší. Někde se udává 15. září, jindy 1. října 2002, kdy to bylo zpočátku pod názvem Stanice O. Pak v květnu 2005 stanici koupila mediální skupina Mafra. Jinde se dočtete, že první česká hudební televize Óčko začala vysílat 30. 9. 2002. Jistý je rok, datum necháme na vás. Pokusíme se vám to ale trochu přiblížit.

Óčko

Během svého působení se stala nejsledovanější kabelovou a satelitní televizí na našem českém mediálním trhu. Zkušební vysílání televize bylo na satelitu zahájeno tedy 15. září 2002 ve 12 hodin, ale onen ostrý start se datuje k 1. říjnu 2002. Tehdy totiž začínalo Óčko ještě jako Stanice O na satelitu Eurobird 28.5 st. východně v paketu Czechlink. Tato televize sídlí a vysílá už od svého velkého startu z vily v pražské Vrchlického ulici. Kanál je od roku 2004 součástí Mafra Media.

Protože se nebála

Hudební televize Óčko měla pro strach uděláno a velmi ráda zkoušela nové technologie. V říjnu 2005 to byly testy v multiplexu C ještě tehdejšího Českého Telecomu, kde si tehdy vyzkoušela formu hlasování do hitparády prostřednictvím set-top-boxu. Tento kanál se také zčistajasna objevil v UMTS během konání technologického veletrhu Invex v Brně. Velkou novinkou pak také bylo vysílání Óčka na portálu iDNES. Upozornila na sebe i jako televize v mobilu na vlastní oči.

Vydavatelství Mafra

Hudební televize Óčko má většinového vlastníka ve vydavatelství Mafra a přešla v říjnu 2005 z tehdejšího experimentálního digitálního vysílání Českých radiokomunikací v Praze hned do 2. zkušebních multiplexů Českého Telecomu. Televizním divákům v Praze a Brně přislíbili naladění do 7. prosince, kdy Českému Telecomu končila experimentální licence. Dne 7. prosince ale došlo k tomu, že byla hudební televize Óčko vyřazena z experimentální multiplexu C, neboť jí právě tady vypršela krátkodobá licence. Diváci v Praze tehdy měli štěstí a následující den se kanál objevil v síti společnosti Czech Digital Group. V Brně ale měli smůlu.

Další vývoj televize Óčko

Rozhodnutí RRTV povolilo společnosti Óčko šířit kromě hudební televize také další kanály TVb 1 a TOP TV. Tak tedy Český Telecom spouští v Praze a Brně svůj experimentální multiplex C. Svůj velký úspěch ohlásila televize v březnu a pokořila hrdě hranici půl milionu diváků za měsíc, což bylo uvedeno podle údajů měření společnosti Mediaresearch. Tehdy bylo více podobných projektů. Hudební televize Óčko, regionální síť RTA, zpravodajský kanál Z 1, rodinná stanice TV Pohoda a k tomu i plnoformátové programy TV Barrandov a Febio TV. Šlo o 6 projektů, které získaly v dubnu 2006 své potřebné licence pro zemské digitální vysílání. RRTV jim je tehdy udělila rok a půl od zahájení licenčního řízení.

Óčko a řádné vysílání

Hudební televize Óčko byla ale ze všech nových digitálních stanic jediná, která okamžitě mohla zahájit vysílání. V té době totiž už vysílala ve 2 pražských a 1 brněnském pozemním multiplexu. Od RRTV – Rady pro rozhlasové a televizní vysílání získalo tehdy Óčko licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání v multiplexu C. Pak 6. května mělo být zahájeno řádné vysílání naplánované kanálem. Těchto 6 nových digitálních televizí založilo v červnu 2006 profesní organizaci pro hájení zájmů po dobu zavádění zemského digitálního vysílání i vypínání analogových kmitočtů. Propagátorem myšlenky Asociace digitálních televizí – ADT byl tehdy Fero Fenič, který byl majitelem licence pro plnoformátový program Febio TV. Předsedou se tehdy stal generální ředitel Óčka Jiří Balvín.

Pražský Městský soud

Bohužel všem vlastníkům digitálních licencí v červnu Pražský Městský soud zrušil licence na popud televize Nova. Televizní stanice Febio TV, TV Barrandov, TV Pohoda, RTA, Óčko a Z1 pozbyly oprávnění k televiznímu vysílání. V říjnu 2006 TV Óčko oslavila čtvrtý rok existence. Začátkem listopadu se pak stala 100 % vlastníkem hudební televize mediální skupina Mafra. Sledovanost hudební televize stále stoupá. V roce 2007 ji sledovalo týdně už 721 000 diváků. Dne 1. ledna 2008 začala platit diginovela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání umožňující všem digitálním televizím, které přišly o licenci, zažádat o kompenzační licenci na celoplošné zemské digitální vysílání.

Další osudy

V roce 2008 zahájila hudební televize Óčko digitální vysílání v Brně a pak i v Ostravě a Plzni. Pro zemské digitální vysílání mimo Prahu a střední Čechy se musela domluvit s provozovatelem multiplexu 3, společností Czech Digital Group. V roce 2009 se bývalá Miss České republiky Diana Kobzanová stala moderátorkou pořadu Inbox na hudební stanici Óčko a zvýšilo sledovanost na 1,464 milionu diváků. V Praze má Óčko i svůj music club. Současným ředitelem je Štěpán Wolde. TV Óčko umožňuje sledovat nebo poslouchat tuto stanici i v mobilních zařízeních.

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here