15. 8. 1969 začal první hudební festival ve Woodstocku

0
4630

Známý Woodstock, celým názvem Woodstock Music & Art Fair s podtitulem An Aquarian Exposition: 3 Days of Peace & Music, byl obrovský hudební festival, který proběhl ve Spojených státech amerických jihozápadně od stejnojmenného městečka, a vstoupil do dějin. Jeho první ročník tehdy proběhl od pátku 15. srpna do pondělí 18. srpna 1969. Právě tento ročník festivalu byl a je doposud považován za jeden z největších a také klíčových okamžiků v celkové historii populární hudby.

Festival Woodstock

Časopis Rolling Stone tehdy tento festival zařadil mezi 50 velkých momentů, které totálně změnily historii Rock and rollu. Za zakladatele festivalu jsou považováni lidé zvučných jmen jako Michael Lang, John P. Roberts, Joel Rosenman a Artie Kornfeld. Festivalu se tehdy zúčastnilo velké množství legendárních umělců a světoznámých kapel a pěveckých legend jako je Jimi Hendrix, Janis Joplin, Carlos Santana, Jefferson Airplane, The Who nebo třeba Country Joe and the Fish.

Festival Woodstock se konal městečka Bethel

Festival se měl opravdu původně konat ve Woodstocku, kde měl provozovatel Alexander Tapooz své nahrávací studio, ale po obrovských protestech místních obyvatel bylo tehdy nutné hledat nové místo pro konání festivalu. Pořadatelé nejprve jednali s městem Walkill, ale tam byli odmítnuti pod záminkou, že nebylo zajištěno dostatek mobilních toalet. Nakonec po velkém hledání poskytl pro festival místo farmář Max Yasgur v podobě svého pozemku v katastru městečka Bethel, které se nacházelo asi 70 km od Woodstocku.

Obrovská návštěvnost

Organizátoři festivalu původně odhadovali počet účastníků na 60 000, ale v předprodeji se prodalo přes neskutečných 180 000 vstupenek za 18 dolarech. Na místo konání festivalu tehdy vyrazilo kolem 1 milionu lidí. Všechny silnice v okruhu 20 km od festivalové louky byly totálně ucpány, a proto mnoho návštěvníků uposlechlo neustálých výzev policie, aby se vrátili domů. Na festival se podle oficiálních zdrojů nakonec dostalo přes 400 000 lidí. Odhady se různí od 150 000 až do 700 000 lidí. Vzhledem k opravdu nečekané záplavě diváků pak ale pořadatelé doslova rezignovali na kontrolu všech vstupenek a vyhlásili na festival Woodstock volný vstup.

Woodstock 15. – 18. srpna 1969

Festival se stal symbolem éry hippies a velkým protestem proti válce ve Vietnamu. Kultovní hudební festival se stal legendou a symbolem léta lásky a Dětí květin. Třídenní open-air koncert konaný od 15. do 18. srpna 1969 na farmě Maxa Yasgura ve státě New York byl považovaný za vrchol květinové síly tedy hnutí hippies. To podpořilo spojení všech ideálů souzvuku, harmonie a lásky, které tehdy Děti květů vehementně propagovaly. V Betheli se setkalo asi půl milionu lidí, kteří dokázali společně pár dní žít absolutně bez násilí a konfliktů. Ve Woodstocku se tím spojila základní myšlenka míru, lásky a hudby. Třetí složka byla pod vedením nejproslulejších, ale i úspěšně začínajících folkových a rockových hvězd. Woodstock byl také o vzájemné pomoci a doupětem plným marihuany, LSD, hašiše, heroinu, kokainu, opia a PCP (andělský prach). Hojně se užívali i barbituráty. Počet dětí údajně v zemi po ukončení tohoto festivalu vzrostl o polovinu.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here