Výzkum ve vesmíru v souvislosti s rakovinou

0
1436

Všechno souvisí se vším, takže toto spojení není nijak neobvyklé. Mikrogravitační výzkum vedený na Mezinárodní vesmírné stanici – ISS podle vyjádření amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír – NASA, přinese zcela nový pohled na možnosti boje s rakovinou. Výzkum ve vesmíru bude zaměřen na vývoj léku, který pomůže imunitnímu systému zabíjet rakovinné buňky. Následně by tak bylo zabráněno opakovanému výskytu vždy určitého druhu rakovinného onemocnění. Vědci toho hodlají dosáhnout pomocí kombinace nových léků a protilátek. Ty mají snížit nepříjemné vedlejší účinky, kam řadíme zvracení či vypadávání vlasů při chemoterapii.

Ty správné buňky

Při chemoterapii se zhoubnými buňkami zabíjí i buňky zdravé. Nová léčba je zaměřena pouze na rakovinné buňky v kombinaci s protilátkou s názvem Azonafid, která likviduje rakovinu. Vědci mají za to, že právě tato kombinace bude znamenat menší potíže než u chemoterapie. Vedlejší účinky, ale zcela nevymizí. Rakovinné buňky rostou v těle také právě proto, že je jejich obranný mechanismus neumí rozpoznat. Výzkumník Dhaval Shah z Newyorské státní univerzity v Buffalu, ale v nové léčbě vidí naději.

Když jde o brzdy

Nová molekula bude také probouzet či spouštět brzdu ve vytvořených imunitních buňkách uvnitř rakoviny. Pokud budou molekuly v nádoru vypouštěny, probudí okolní imunitní buňky a následně stimulují celý imunitní systém. Tomu pak umožní rozpoznat a zabíjet právě rakovinné buňky. Výzkum je prováděn na Mezinárodní vesmírné stanici z mnoha důvodů. Mikrogravitační prostředí dokáže lépe simulovat lidské tělo. Dochází zde k tvorbě velkých kulovitých rakovinných tumorů. Na to sází Luis Zea z Coloradské univerzity v Boulderu.

Cesta na Mars

Výzkumníci budou na Marsu vzhledem k radiaci současně vystaveni zvýšenému riziku výskytu rakoviny. Podle NASA výzkum povede ke zjištění, jak dalece kombinace léčiv bude účinný v prostředí mikrogravitace. To může být přínosem zejména v případě výskytu rakoviny u astronautů během cesty na Mars či zpět na Zemi. Jde o to zjistit, zda buňky lék budou metabolizovat stejným způsobem, jako právě na Zemi. Je třeba zjistit, zda bude lék dlouhodobě účinný a které léky budou vlastně zabírat.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here