10 nejchytřejších psích plemen

0
2046

Pokud si právě vybíráte svého čtyřnohého kamaráda, možná hledáte to nejchytřejší plemeno. Asi 200 profesionálních rozhodčí obedience sestavilo tento seznam nejchytřejších plemen na základě jejich inteligence. Vysoce inteligentní pes, který zůstane celý den sám doma, se může nudit a jednat destruktivně nebo se stát neurotickým. Není určený k tomu, aby byl sám.

1.      Border colie

Border kolie drží prvenství. Jako mnoho inteligentních plemen potřebuje neustálou činnost. Práce je dělá šťastnými. Potřebuje být neustále ve společnosti a díky temperamentu by se měla učit stále nové cviky, triky a povely. Vzhledem ke své inteligenci a rychlosti nastavila právě Border kolie opravdu vysokou laťku ve sportech jako agility, dog dancing a u zkoušky ovčáckého psa.

2.      Pudl

Pudl se řadí na 2. místo a jde o jedno z nejchytřejších plemen. Je velmi učenlivý, společenský a přátelský k lidem, obzvláště pak k dětem.

3.      Německý ovčák

Německý ovčák patří na 3. místo. Je velmi inteligentní a odvážný pes. Řadí se mezi nejlepší hlídače a ochránce. Je pracovitý a potřebuje stále něco dělat. Je to skvělý pes pro policii, vojáky, záchranáře, ale i jako slepecký pes. Je výborný i v oblasti sportovní kynologie. Pro jeho věrnost mu lze důvěřovat.

4.      Zlatý retrívr

Zlatý retrívr patří mezi nepopulárnější psy. Je věrný, trpělivý a miluje děti. Má vysokou inteligenci a vyniká v soutěžích poslušnosti a dog dancingu. Patří mezi nejoblíbenější psy.

5.      Dobrman

Je hodně temperamentní a vyniká nebojácností a ostražitostí. Patří mezi výborné obranáře a je to dobrý hlídač majetku. Při výchově ale potřebuje pevnou ruku. Dobrý výcvik pak vychová psa, který dokáže pracovat jako terapeutický pes v nemocnici. Na dobrmana se jeho pán může spolehnout.

6.      Šetlandský ovčák

Sheltie neboli šetlandský ovčák který byl původně vyšlechtěn k nahánění stád ovcí, je velmi čilý a velmi rychle běhá. Patří mezi přátelské a věrné psi svému pánovi. Je velmi ostražitý, inteligentní a temperamentní.

7.      Labradotský retrívr

Labradorský retrívr je učenlivý, poslušný a sebevědomý pes. Je nejvhodnější ke canisterapeutickému výcviku a rád pomáhá všem lidem i dětem. Má ale sklony k obezitě, vyžaduje tedy výcvik, hodně pohybu, procházek a dobrou stravu.

8.      Malý kontinentální španěl

Malý kontinentální španěl je společensky založené plemeno, které je velmi temperamentní, svérázné a velmi tvrdohlavé. Je vhodný do rodiny i k dětem pro svou velmi hbitou a aktivní povahu.

9.      Rotvajler

Rotvajler má sice hrůzostrašnou pověst, ale je do značné míry nezasloužená. Inteligentní, učenlivý a přátelský pes je svému pánovi oddaný a řadí se mezi nejlepších hlídací plemena.

10. Australský honácký pes

Australský honácký pes, je velmi aktivní plemeno, které vzniklo v Austrálii a využívalo se především jako ochránce stád. Je to pes bystrý, inteligentní a velmi věrný, který vždy chrání svůj majetek a také svého pána.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here