18. 9. 1970 zemřel Jimi Hendrix – jeden z nejvlivnějších kytaristů v historii

0
2556

Geniální hráč na elektrickou kytaru zemřel v necelých 28 letech a patrně se neúmyslně předávkoval léky a převoz do nemocnice tehdy Jimi Hendrix nepřežil. James Marshall Hendrix se narodil jako Johnny Allen Hendrix dne 27. listopadu 1942 v Seattlu a zemřel 18. září 1970 v Londýně. Americký kytarista, zpěvák a skladatel je považován za jednoho z nejvýznamnějších, nejlepších a nejvlivnějších kytaristů v historii rockové hudby. Po svém velkém počátečním úspěchu v Anglii také dosáhl světového věhlasu a to zejména díky vystoupení na popovém festivalu v Monterey v roce 1967. V roce 1969 byl hlavní hvězdou na legendárním festivalu Woodstock. O rok později ale náhle zemřel velmi mlád ve věku pouhých 27 let.

Geniální hráč

Jimi Hendrix byl levák a na svou kytaru hrál od svých 12 let, kdy byl především pod velkým vlivem černošských bluesových kytaristů. Už na konci 50. let často hrál v Seattlu s R&B kapelami, např. Rocking Kings. V době vojenské služby se ve skupině King Casuals setkal se známým baskytaristou Billy Coxem. V roce 1961 působil v nashvillské skupině Imperials. Pak rok na to hrál v kanadské skupině Bobby Taylor & The Vancouvers. Po propuštění z armády v roce 1962 se 2 roky na to usadil v N.Y.C. a spolupracoval se soulovým zpěvákem Curtisem Knightem. Chvíli předtím se objevil jako studiový hráč v nahrávkách řady známých pop hvězd, jako je Ike & Tina Turner, Albert King, Little Richard nebo Isley Brothers. Později bylo vydáno z této doby mnoho alb, ale už vždy jen pod Hendrixovým jménem.

Skupina či trio

V roce 1965 založil svou vlastní R&B kapelu Jimi James & The Blue Flames. Pak jej přímo v New Yorku objevuje manažer Chas Chandler a od září roku 1966 spolu také odjíždějí do Londýna. Tam Chandler získá ještě 2 spoluhráče, bubeníka Mitche Mitchella a baskytaristu Noela Reddinga. Vzniká tak úžasné trio Jimi Hendrix Experience. První vystoupení proběhlo v říjnu téhož roku v pařížské Olympii, kde vystoupili jako předkapela Johnnyho Hallydaye. V prosinci vychází jejich 1. singl s cover verzí někdejšího velkého hitu skupiny The Leaves – Hey Joe a ta zaznamenává velmi překvapivý úspěch.

První britské turné

Na jaře roku 1967 se koná jejich první britské turné a Jimi Hendrix získává svou velkou pověst nejen svým velmi výstředním vystupováním, ke kterému patří známé zapalování kytary nebo hraní pomocí zubů. Exceluje ale především svou úžasnou hudbou, kde se mísí kombinace blues, psychedelie i tvrdého rocku doplněná o velmi mnohoznačné texty. Následují pak 2 další velké hity Purple Haze a Wind Cries Mary. Přibude i velmi úspěšné debutové album z roku 1967, Are You Experienced? V létě pak vystoupil na festivalu v americkém Monterey a v prosinci mu vyšlo značně úspěšné album Axis: Bold As Love. Na podzim následujícího roku se zrodil další velký hit, což byla původně skladba Boba Dylana, All Along The Watchtower.

Americká hitparáda a festivaly

Na špičky americké hitparády sahá dvojalbum Electric Ladyland z roku 1968 a na konci téhož roku se po manažerských neshodách toto úžasné trio rozchází. I přesto ještě absolvují na začátku roku 1969 společné koncerty. V létě pak začíná Jimi Hendrix spolupracovat se známým bubeníkem Buddy Milesem a také s baskytaristou Billy Coxem. V srpnu 1969 už vystupuje Hendrix na legendárním festivalu ve Woodstocku se skupinou Electric Sky Church hrající ve složení Mitchell, Cox, Larry Leeds – g, Juma Lewis – perc a Jerry Velez – perc. Pak na počátku roku 1970 trio Band Of Gypsy ve složení Hendrix, Miles a Cox absolvuje koncerty v newyorské Fillmore East, ze kterého pak vzejde album Band Of Gypsys. Pak ale zase Miles odchází a vrací se Mitchell. Trio opět vystupuje pod názvem Jimi Hendrix Experience.

Rychlý konec

Doba byla plná bujarých večírků, spousta alkoholu a také obrovské spousty drog a Jimi Henrix s nimi opravdu nešetřil. I díky nim se projevil jeho geniální talent a schopnosti hrát na kytaru. Odstranění zábran a příval energie dělá své. Své dělá ale i stav po jejich odeznění, dojezdech a předávkování. Dne 18. září 1970 Jimi Hendrix v Londýně umírá. Velký a možná v té chvíli nepřímý podíl na jeho smrti měla i neustále trvající velká drogová závislost. Pak se na vrchol britské hitparády dostala skladba Voodoo Chile. V březnu roku 1971 vyšlo poslední autorizované album The Cry Of Love. Ještě po jeho smrti vyšly doslova stovky alb, které nesou jeho jméno. Vyšla ale i celá řada pirátských desek.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here