Bigarský vodopád – jeden z nejkrásnějších vodopádů světa

0
2986

Tento 8 m vysoký vodopád je jeden z nejkrásnějších úkazů na světě. Je zařazen mezi 8 nejkrásnějších vodopádů světa hned z několika důvodů. Souvisí to se způsobem toku vody a padání velmi tenkých pramínků z 8 m výšky, ale i tím, že tento Bigarský vodopád leží přesně na 45. severní rovnoběžce, tedy v polovině cesty mezi rovníkem a severním pólem. Při pohledu na něj máte nádherný pocit, že jste se ocitli ve zcela jiném světě. Skalní útes nacházející se nad říčkou Minis, po kterém unikátní vodopád v Rumunsku stéká, je po celý rok pokrytý úžasným zeleným mechem. Doslova vás očaruje nejen vodopád, ale i jeho okolí s romantickými zákoutími a jeskyněmi. Jde o svět plný fantazie. Jeden z nejkrásnějších vodopádů světa v jihozápadním Rumunsku, vodopád Bigar, jinak zvaný zázrak kaňonu Minis, je součástí přírodních krás národního parku Cheile Nerei-Beusnita.

Bigarský vodopád a pověst

Vodopád Bigar prý podle pověsti tvoří vlasy nešťastné krásky. Kdysi dávno v blízkosti místa, kde se nyní nachází vodopád Bigar, žil rolník se svou ženou. Manželé se ale velice trápili, protože neměli žádné děti. O radu a pomoc si nakonec proto zašli za cikánskou vědmu a čarodějnicí. Ta jim oznámila, že musí žena vždy každé ráno vypít vodu z nedalekého pramene a pak otěhotní. Manželům se pak sice narodí dcera, ale ta se v žádném případě nikdy nesmí zamilovat a provdat, protože jinak zemře. A tak se stalo, jak stará cikánka předpověděla. Rolníkova žena pak porodila krásnou holčičku, která rostla do velké krásy.

Rodiče ale dívku krásnou jako obrázek hlídali, jak nejlépe uměli, přesto ale marně. Dívka se setkala s chlapcem jménem Bigar a zamilovali se do sebe. Aby se věštba nenaplnila a dívka na chlapce zapomněla, zazdil ji nakonec její otec v jeskyni. Její křik ale uslyšela čarodějnice, dostala se k dívce a řekla jí, že ji nemůže osvobodit, ale může ukončit její trápení a s Bigarem ji smíří, bude-li chtít. Nešťastná dívka neviděla jiné východisko a souhlasila. Z dívčiných vlasů se stal vodopád, který jako její slzy smutku padal do tůňky. Vítr k vodopádu přivedl Bigara, který se z nešťastné lásky v slzách utopil. Tím jsou jejich osudy už navždy spojeny.

Zelený kámen

Vodopád Bigar ale funguje i bez mytologických kořenů. Voda, která teče z 200 m vzdáleného skalního pramene mělkým korytem až přímo k místu, kde nádherně přepadává dolů, má velké kouzlo. Místo toho, aby se nespoutaně řítila vzduchem až dolů do tůňky, jak je to u všech jiných slušných vodopádů, klidně, zvolna a doslova poeticky stéká po zeleném mechu pokrývající obrovský rozšiřující se vulkanický kámen. Vody je tak akorát na to, aby tekla po mechu na všechny strany a vytvářela malé přepady, díky nimž je 8 m kámen pokryt jemným vodním závojem ze všech stran. Mech zde funguje také jako perfektní tlumící vrstva. Voda proto nevytvoří v kameni žádná koryta a proudí pokaždé jinak. Na břehu může stát zahloubaný Gandalf a v temné tůni může odpočívat Glum.

Divoká okolní příroda

Vodopádu už je známý pěkných pár staletí, ale za přírodní rezervaci byl vyhlášen teprve roku 2000. Spadá nyní pod nedaleký Národní park Cheile Nerei-Beușnița, který obsahuje několik dalších vodopádů, ale žádný z nich nedosahuje takové obrovsky známé slávy jako vodopád Bigar. Narazíte tu také na celou řadu ptáků a savců, kteří patří ke zdejší divoké rumunské přírodě. Lesy zde obývá medvěd hnědý společně s majestátním orlem skalním, stěhovaným motákem lužním a tajuplným nočním vrápencem Blasiovým. Jde o místo plné života, nádherné flóry i fauny, pohádek a krásy.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here