Co nevíme o kávě?

0
2241

Božská káva i šamanský nápoj, spousta z nás si bez ní den ani neumí představit. Stále je haněná i vynášená do nebes. Asi platí jako u všeho, všeho s mírou. O kávě koluje obrovské množství mýtů a mnozí z nás už se i se bojí, že je zdraví škodlivá. Pravda je ale s největší pravděpodobností zcela jiná. Odborníci totiž tvrdí, že káva obsahuje téměř 200 blahodárných látek, které mají na zdraví člověka velmi pozitivní účinky. Jejich velkou část tvoří zejména významná skupina antioxidačních látek s názvem polyfenoly, které najdeme i v zeleném čaji nebo červeném víně. Kromě povzbuzujících účinků kofeinu, má káva velké množství antioxidantů zabraňujících oxidačnímu stresu. Její vysoký obsah draslíku a hořčíku nese značný význam z hlediska výživy.

Proč pít kávu

Káva prokazatelně snižuje riziko rakoviny, což je prokázáno. Ochranný, antioxidační účinek kávy u některých druhů rakoviny prokázaly i výzkumy. Například 2 šálky kávy denně snižují riziko výskytu rakoviny dělohy až o 7 %. Pro ochranu před onemocněním jater si dejte 3 šálky kávy denně, které vás chrání před rizikem cirhózy. I když se o tom vedou spory, káva zmírňuje negativní účinky alkoholu. Jde o to, že musíte k tomu i vypít dostatečné množství čisté vody bez bublin, neboť zejména alkohol dehydruje. Cukrovka 2. typu se snižuje při pravidelné konzumaci kávy, neboť káva podporuje vylučování organických chemických sloučenin zvaných peptidy v trávicí soustavě. Při pití kávy dochází ke snížení hladiny glukózy v krvi. Filtrovaná i instantní káva nezvyšuje cholesterol. Pití kávy předchází tvorbě močových kamenů ještě účinněji, než pití čisté vody, kterou ale také rozhodně nemáte vynechat. Vlivem kofeinu dochází k uvolňování kortizolu a adrenalinu do krve, což podporuje činnost srdce a zvyšuje srdeční tep. Jen lidé s vysokým a kolísavým krevním tlakem si musí dát pozor na pití kávy.

Káva pro naši mysl

Bolesti hlavy při pití kávy povolí. Kofein uvolňuje kortizol a adrenalin, ten zvyšuje krevní tlak, zrychluje činnost srdce, a tím uvolní i průdušky a zmírní Astma. Pomáhá ale i na deprese. Optimální jsou 2 až 3 šálky kávy denně, kdy začne tělo produkovat hormonální látky jako serotonin, dopamin a noradrenalin. Ty mají velký vliv na naši dobrou náladu a pocity štěstí. Nadměrné pití kávy může naopak způsobit nervozitu a neklid. Pijte raději kávu kvalitní, preso nebo filtrovanou, kde se nestačí uvolnit třísloviny. Pro lepší paměť obsažený kofein v kávě blokuje specifické receptory adenosinu přímo v našich v nervových tkáních. Tím nás udržuje aktivní a celý proces zlepšuje i celkovou paměť. Káva současně působí i proti zubnímu kazu svým obsahem látek bránících šíření bakterií. Je nutné pít kávu bez cukru a lépe i bez mléka, s ním je totiž těžce stravitelná.

Nežádoucí účinky kávy

Je to vše o vyvážené stravě. Může se při pití kávy objevit horší vstřebávání minerálů, vitaminů, zejména železa, vápníku a vitaminu B1. Je třeba je tedy doplňovat nejlépe nutričně vyváženou a pestrou stravou. Protože káva působí na náš organismus velmi močopudně, je nutný dostatečný pitný režim ve formě vody bez bublin, kvůli zabránění dehydratace. Více jak 2 až 3 kávy denně mohou způsobovat řídnutí kostí, tedy osteoporózu. Jde stále o vyváženou stravu. Pití nekvalitní kávy se negativně odrazí na vysoké hladině cholesterolu. Opět platí, že turka máte vynechat, lépe než instantní si dejte raději filtrovanou kávu a preso hraje prim. Kofein zvyšuje tlak, proto při vysokém krevním tlaku přejděte raději na bezkofeinovou kávu.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here