11. září 2001 – Teroristické útoky v USA

0
1952

Útoky z 11. září 2001 ve Spojených státech amerických se veřejnosti předkládají jako série koordinovaných teroristických útoků. Podle informací je provedlo 19 příslušníků militantní islamistické organizace al-Káida, kteří unesli 4 letadla na komerčních linkách společností American Airlines a United Airlines. Následně 2 z nich, přesně Let American Airlines 11 a Let United Airlines 175, narazila do známých dvojčat věží Světového obchodního centra v New Yorku.

Smutné 11. září

Tím zahynuli všichni lidé na palubě a další oběti zemřely uvnitř budov. Obě zasažené budovy se pak následkem vzniklého požáru do 2 hodin zcela zhroutily, zničily při tom blízké budovy a některé další poškodily. V pořadí 3. letadlo pak narazilo do Pentagonu, sídla Ministerstva obrany USA v hlavním městě USA, Washingtonu, D.C. V pořadí 4. letadlo se nakonec zřítilo údajně po souboji mezi teroristy a pasažéry letadla blízko města Shanksville v Pensylvánii. Zmíněné letadlo letělo na Washington, D.C. a spekuluje se, že jeho cílem byl Bílý dům či americký Kapitol. Při útocích v konečném počtu zemřelo 2996 lidí včetně 19 únosců. Mimo 55 vojáků ze 125 obětí, které zemřely v Pentagonu, byly všechny oběti civilisté a pocházeli z 90 různých zemí.

Co následovalo

Jako reakce na útoky pak vyhlásily Spojené státy americké válku proti terorismu a provedly invazi do Afghánistánu. Tam došlo ke svrhnutí Tálibánu poskytující zázemí teroristům z al-Kájdy. Byl schválen zákon rozšiřující pravomoci všech zpravodajských služeb. I další země pak posílily antiteroristickou legislativu a k tomu i pravomoci bezpečnostních složek. Americké burzy po útoku byly uzavřeny celý týden a po otevření vykázaly velké ztráty zejména v oblasti pojišťovnictví a letecké dopravy. Zničení kancelářských prostor v budovách způsobilo škodu v řádech mnoha miliard dolarů.

Škody a konspirační teorie

Pentagon byl opraven během roku a první opravená budova Světového obchodního centra byla v roce 2006 budova číslo 7. Oprav hlavní budovy zvaná One World Trade Center byla dokončena až 10. května 2013. Za zmínku stojí i konspirační teorie, kterých je ohromné množství. Nejčastěji hovoří o tom, že americká administrativa byla o těchto útocích informována předem, jiné dokonce tvrdí, že za nimi stála. Mnohé také nastiňují, že budovu Pentagovu nezasáhlo letadlo, ale řízená střela. Boeing letu UA 93 se pak nezřítil sám, ale byl přímo nad Pensylvánií preventivně sestřelen. Jako hlavní důvod většiny konspiračních teorií je opravdu těžko pochopitelné celkové selhání amerických tajných služeb, které probíhalo při mapování činnosti 19 únosců. Následně je také podezřelá velmi váhavá reakce všech amerických úřadů nevyjímaje prezidenta, zejména na první útok.

Konspirace k 11. září rozdělily společnost

Nejčastěji se spekuluje o tom, zda to byl opravdu teroristický čin al-Káidy, nebo spíše promyšlená operace USA pod falešnou vlajkou. Zejména ono zborcení nosníků je dosti podivné a nepřirozené, a nabízí se teorie řízené demolice. Americká i světová veřejnost je i roky po pádu WTC ve spleti různých konspiračních teorií. Newyorčanům se tehdy naskytl opravdu apokalyptický pohled na dominanty Manhattanu, které se proměnily doslova v ohnivé peklo. K 10. výročí teroristických útoků 11. září 2001 dokonce vydal Technet.cz velkou sérii článků, která rozebírá 30 nejčastějších konspiračních teorií zpochybňujících oficiální vysvětlení nebo jejich části. Žijeme ve světě plném úzkosti. Hlavním důvodem vzniklé úzkosti naplňující většinu veřejnosti podpořeným i touto událostí je, že absolutně nevíme, komu lze důvěřovat a v co lze věřit.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here