Chci být kosmonaut

0
5173

Stát se kosmonautem je dětským snem mnoha lidí. Abyste mohli opustit zemský povrch a podívat se na náš svět z jiné perspektivy, musí být u vás zdraví na prvním místě. Jedním ze základních předpokladů pro všechny adepty na kosmonauty je perfektní zdravotní stav. Pak se musíte naučit fyziologii lidského organismu, abyste během letu dokázali lékařům v řídícím středisku přesně popsat vaše případné obtíže, protože i banální potíže jsou zde nepříjemné, jako třeba rýma.

Kosmická nemoc

Nejčastější bývá tzv. kosmická nemoc, která se objeve až u poloviny kosmonautů. Odborně se jedná o syndrom adaptace na stav beztíže, tzv. Space Adaptation Syndrome. Hlavními projevy je nevolnost až zvracení, způsobené faktem, kdy se krev, jenž na Zemi z velké části máme ve spodní části těla, rozlije do celého těla. Onemocnění je podobné kinetóze, nemoci z pohybu, kdy vjem pohybu vestibulárním systémem nijak nesouhlasí s vizuálními vjemy. Obdobou je také mořská nemoc a nevolnost v dopravních prostředcích. Stav může trvat první dny cesty a kosmonauti užívají obdobu léku Kinedryl.

Pilot nebo vědec

V začátcích vesmírných letů se na oběžnou dráhu dostávali zejména zkušení piloti s vysokoškolským vzděláním se základní vědeckou hodností, s minimem 1 500 nalétaných hodin. Hraniční věk pro kosmonauta byl 40 let a výška nesměla přesáhnout 178 cm. Museli prokázat znalosti astronomie, astrodynamiky a astronavigace. Ve vesmíru jsou kosmonauti odkázání zejména sami na sebe a při komplikací je šťastný návrat domů především na nich. Po zlepšení technologie a bezpečnosti vesmírných letů, dostali svou příležitost také nejlepší vědci ve svých oborech po absolvování náročného výcviku.

Jak probíhá výcvik

Adepti na vesmírných misích musí projít řadou psychických i fyzických testů a simulací. Nejznámější část tréninku je nacvičování stavu beztíže, který kosmonauti nacvičují ve velkých vodních nádržích s potápěči. Nefalšovaný stav beztíže pak kosmonauti zažijí ve speciálně upravených letounech při parabolickém letu. Během letu v délce pod 60 vteřin se učí manévrovat v prostoru a běžné úkony, jako konzumace jídla a nápojů, které musí zvládnout mimo zemskou přitažlivost.

Přetížení

Přetížení vzniká při startu kosmické lodi a je pro lidské tělo obrovský nápor. Hmotnost astronauta vzroste na několik desítek sekund až na jeho pětinásobek. Proto musí kosmonauti podstoupit výcvik na centrifuze v kabině umístěné na rotujícím rameni. Zde kosmonauti podstupují přetížení 5 až 8 G, během něhož musí plnit základní úkony. Před letem absolvují také několik hodin v podtlakových a termo komorách, aby si tělo zvyklo na extrémní podmínky, jenž při pobytu ve vesmíru mohou nastat. Lékaři sledují reakce při vdechování kyslíku za zvýšeného tlaku a při různém obsahu kyslíku ve vzduchu. Pobyt ve vesmíru je obrovská zátěž i na psychiku a kosmonauti během výcviku tráví i několik dnů v izolované místnosti bez jakéhokoliv zvuku a světla, aby si navykli na podmínky velmi dlouhého pobytu ve vesmíru.

Soukromé lety do vesmíru

S rozvojem soukromých firem jsou nabízena lety do vesmíru a začíná nová éra kosmonautiky. Do vesmíru se mohou dostat i lidé ze základními zdravotní předpoklady. Soukromé lety do vesmíru jsou v začátcích, ale jejich rozšíření v blízké budoucnosti je velmi pravděpodobné. S růstem počtu společností snažících se dobýt vesmír pro obyčejné smrtelníky se sníží i ceny za letenku. Pak se možná mezi kosmonauty objeví stavební inženýr, inženýr pohonu nebo horník na asteroidu s kontrolou strojů a jejich řízení z bezpečné vzdálenosti.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here