Potřebujeme 4 objetí denně, abychom přežili, 8 objetí denně, abychom vydrželi, 12 objetí denně abychom rostli.

0
6331

Mezinárodní den objetí zdarma (5.7.) má v angličtině pojmenování Free hugs. Je dnem kdy se po celém světě lidé na ulici objímají. Tato tradice se již začala rozvíjet i u nás v ČR. Tento den začal Juan Mann, který při příletu do Sydney na letišti viděl, jak se zde všichni objímají a vítají se všemi svými blízkými, ale on se tentokrát neměl s kým obejmout. Vyrobil si transparent s nápisem „Free hugs“, objetí zdarma. Postupně k němu začali chodit další a další lidé a objímat ho.

 

Nechybí vám třeba objetí?

Objetí je jedním z nejsilnějších emočních projevů. Druhou osobu přijímáme za naší bezpečnostní zónu a tím jí také odevzdáváme svoji důvěru. Člověk bez doteků a objetí strádá. Gesto obejmutí je projev přijímání a zároveň obdarování toho druhého. Tímto symbolickým projevem se také v dobách minulých vyjadřovalo ukončení nepřátelství. Gesto samo o sobě je výrazem přijetí odpuštění. Objetí a pohlazení je někdy to jediné, co právě v nejvíc potřebujeme. Objetí a dotek je jedním z důležitých prostředků neverbální komunikace. Člověk je tvor společenský a dotek do naší kultury patří. Je projeven každodenního života všech v podobě formálních úkonů, jako je podání ruky při pozdravu či loučení, ale i projevem blízkých vztahů. Počítá se i přátelské plácnutí po zádech a vzetí někoho kolem ramen.

Proč je nám objetí příjemné a proč je zdravé?

Objetí, dotek či pohlazení patří mezi nám příjemné pocity fyzického kontaktu. V našem mozku spouští vylučování hormonů štěstí, jako je serotonin a oxytocin, které ovlivňují naši náladu, redukují bolest a celkově uklidňují naše vnímání. Působí jako zázračný lék na bolesti duše i těla, vytváří důvěru a pocit bezpečí, pomáhá při uvolnění stresu a léčí depresi, kdy odbourávají stresový hormon kartizol. Je dokázáno, že omlazuje srdce, snižují krevní tlak i napětí ve svalech. Zlepšuje cirkulaci krve a zbavuje bolesti. Je investicí do dlouhotrvajícího vztahu a podporuje empatii a porozumění. Nelze se jím předávkovat, nejde jej vyčerpat a je zcela bez nežádoucích účinků.

Proč nemáme objetí odmítat?

Dnešní objetí pozitivně ovlivní vaši zítřejší náladu. Budete se cítit lépe, snadněji vám bude vstávat a celý den tak zvládneme snáze díky vnitřní pozitivní energii. Objetí s našimi blízkými, přáteli, rodinou a partnery věnujme patřičnou pozornost a nezapomínejme na něj. Neexistuje sice normativní číslo určující optimální počet objetí, je pochopitelné, ale platí přímá úměra. Čím víc se objímáte s přáteli nebo partnerem, tím víc jsou tyto vztahy uspokojivější. Objetí je aktem náklonnosti. Čím více se objímáte, tím zdravější a šťastnější jste. Ale často zapomínáme, obzvláště v dlouhodobém vztahu, kde se často tato naše potřeba kamsi vytratí.

Jak často se máme objímat?

Potřebujeme 4 objetí denně, abychom přežili, 8 objetí denně, abychom vydrželi, 12 objetí denně abychom rostli. To tvrdí americká psycholožka Virginia Satir. Poetická metafora je potvrzena vědeckými studiemi. Objetí a podporující doteky jsou zcela nezbytné pro naši fyzickou i duševní pohodu a štěstí. Je to skutečně obohacující, uzdravující, blahodárné a potřebné. Pro řadu lidí je to dnes něco zcela nepřirozeného, cizího a zapovězeného. Mnozí lidé se při objetí ošívají, jiní ztuhnou, nebo vás odstrčí. Pro mnohé je to zcela přirozené a běžné.

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here