Pokud se holíte každý den, možná hazardujete se svým zdravím

0
1881

Možná jako mnoho mužů řešíte dilema, zda své vousy holit, nebo je neholit a zda se holit denně. Někdy je to kvůli odvětví zaměstnání velmi důležité. Kromě estetické stránky jde ale v oblasti holení i o zdraví, což také prokázal nový výzkum. Muži, kteří se tedy denně ráno holí, mají podle nich 3x větší pravděpodobnost, že na své bradě a na svých tvářích hostí bakterii Staphylococcus aureus, tedy známého zlatého stafylokoka.

Holit či neholit

Autoři tohoto výzkumu výsledky zveřejnili i na stránkách Journal of Hospital Infection a analyzovali přes 400 vzorků, které sejmuli z tváří pacientů v nemocnicích, u vousatých mužů, tak i u mužů bezvousých. Cílem studie bylo zjistit, zda kromě tradičních doporučení, jak se vyvarovat nemocničních infekcí, není možné stanovit i nějaká nová doporučení.

Čerstvě oholená tvář

Právě čerstvě oholené tváře mohou velmi dobře hostit bakterie odolné vůči antibiotikům. Jsou za tím mikroabraze způsobené holením přispívající ke kolonizaci a šíření různých mikroorganismů na kůži. Je zde také předklad, že se mezi vousy ukrývá přirozené antibiotikum. Mikrobiolog Adam Robert z londýnské univerzity UCL současně během výzkumu kultivoval v laboratoři 100 různých typů bakterií odebraných z vousů dobrovolníků. Zjistil, že zde existuje něco, co narušuje jiné zárodky, které jsou přítomné ve stejné kultuře.

Jak na mikroorganismy

A to něco, je mikrob z druhu Staphylococcus epidermidis. Vědci pak ověřili, co se stane, když tento mikroorganismus roste společně s typem bakterie Escherichia coli, která je rezistentní vůči antibiotikům. Bakterie je často spojována zejména s infekcemi močového ústrojí. Staphylococcus epidermidis byl v tu chvíli ve výhodě a bakterii spolehlivě zahubil.

Závěr studie

Leonardo Celleno z římské Katolické univerzity udává závěr. Vousy si fyziologicky udržují svou vlastní vnitřní rovnováhu. Pokožka neustále průběžně produkuje látky, které se podobně jako u našich vlasů, které nejsou nijak odlišné, ukládají na vousech a pak je chrání. Některé také mají antibakteriální a antimykotické vlastnosti. Vousy nejsou problémem samy o sobě, ale závisí na tom, kdo vousy nosí. Základní je prostě hygiena úplně stejně jako u vlasů. Pokud se tedy holíte denně, je důležité, jak se staráte o svou pleť.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here