Návod na osobní rozvoj a inspiraci hledejte v knihách

0
1738

Pokud hledáte inspiraci v příbězích a zaručené návody vás moc neberou, zkuste si přečíst následující knihy. Hledejte poselství, která vás mohou inspirovat a přinést novou motivaci i vize. Dostanete novou šťávu do pracovního i osobního života. Stagnovat se opravdu nevyplatí.

Malý princ

Víte, jakými slovy se s Malým Princem loučí liška, kterou si během svého pobytu Malý princ na Zemi ochočil? „Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné.“ Pokud budete podnikat nebo budete v roli manažera, postupem času vám tabulky, grafy, testy a další ukazatelé nebudou stačit. Nejdůležitější rozhodnutí jsou totiž dílem intuice, ochoty a schopnosti rozhodnout se, i když máte po ruce jen minimum informací. Antoine de Saint Exupéry stvořil příběh plný naslouchání, objevování a uvědomění. Věci, které vnímáme jako samozřejmé a jasně dané jsou velmi cenné. Malý princ je kniha, kterou lze číst každý rok znovu a znovu, a pokaždé v ní najdeme mnoho nového.

Alchymista

Tento příběh provází nejcitovanější věta z knihy: „Když něco chceš, celý Vesmír se spojí, abys toho dosáhl.“ A to je pravda. Myšlenka je mocná, slova jsou věci a vizualizace funguje. Toho ale nedosáhnete bez odvahy následovat svůj sen, bez ochoty jít do nejistoty. Bez vytrvalosti, intuice a vnímavosti. Přesně to se dozvídáte i v příběhu mladého španělského pastýře. Spisovatel Paulo Coelho jej ve svém úžasném příběhu vysílá do světa, aby na dalekých cestách objevil svůj osobní příběh. Pomocí této knihy můžete dojít i mnohem blíže ke svému životnímu příběhu.

Muž, který sázel stromy

Jde o vzácný příběh plný pokory, skromnosti, úsilí a vytrvalosti. Hlavní postavou je osamělý pastevec, který den co den sází stromy v zapomenutých francouzských horách. Je to jeho vlastní rozhodnutí a činí tak bez nároku na ocenění a odměnu. V průběhu mnoha let vysází ohromný les a vyprahlé krajině navrátí znovu život. Lidé se domnívají, že tak ohromnou změnu může mít na svědomí pouze příroda. Spisovatel Jean Giono tak mistrně ukazuje na příběhu prostého člověka, jak lze dosáhnout nevídaných výsledků. Bez parády, ovací, zdlouhavého plánování, v rámci naší práce i mimo ni. Musíte jen věřit, že to co právě děláte, je to správné. Udělat první krok a vytrvat.

Jonathan Livingston Racek

Spisovatel Richard Bach mistrně vypráví příběh mladého racka, jehož snem je létat výš a dál než létají ostatní. Místo podpory sklízí posměch a nepochopení. On se ale nevzdává a trénuje tvrdě dál jen na vlastní pěst. Nakonec dokonce najde svého učitele a dosáhne výsledků, jakých ještě žádný racek z jeho hejna nedosáhl. Obdiv se ale nedostaví. Naopak dokonce musí své hejno nakonec opustit, protože starým a usedlým rackům svými výkony narušuje staré tradice. Pak se jako učitel s několika mladými racky stane součástí nového společenství, a to jeho snahu objevovat a překonávat veškeré překážky v životě nadšeně vítá a dále jej v jeho úsilí povzbuzuje. Jít proti všem se občas vyplácí.

Čtyři dohody

Jaké jsou ony Čtyři dohody? Nehřeš slovem. Neber si nic osobně. Nevytvářej si domněnky. Vždy dělej vše, jak nejlépe dovedeš. Slova jsou totiž věci, vyzařují energii a ta se mocně zhmotňuje. Být přecitlivělý nás moc ničí, berte život zodpovědně, ale přesto jako hru. Nedomýšlejte si scénáře, bude vás to zbytečně ničit. Vždy dělejte všechno s maximálním nasazením a bude to fungovat. Miguel Ruiz sepsal rady starých Toltéků, které mají takovou hloubku, že předčí všechny manažerské příručky. Neustále se zdokonalujte, pracujte na sobě a nikdy nedovolte svému sobeckému egu, aby vás převálcovalo. To vás pak v životě brzdí a zbytečně vám ubírá energii. Tento návod zaručeně funguje.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here