Sedm mýtů o mléku

0
1703

Kolem mnoha potravin existuje hodně mýtů a mléko není výjimkou. Mléko je stále považováno za zdravou potravinu, ale mnoho lidí jej prostě špatně tráví. Obsahuje především bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou díky nepostradatelným aminokyselinám. Také mléčný cukr potřebný pro obnovu střevní mikroflóry a mléčný tuk v lehce stravitelné formě, jehož tukové kuličky jsou obalené lecitinem, nutnou součástí našich buněk, která snižuje riziko vzniku aterosklerózy. Minerální látky tvoří zejména vápník, draslík, fosfor a hořčík. Vitaminy rozpustné v tucích, jako A, D, E a K a rozpustné ve vodě, jako C a B komplex. Čerstvé mléko obsahuje také antibakteriální látku laktein působící proti streptokokům. Mléko pomáhá upevnit imunitní systém.

·        Známé zahleňování

Tohle se traduje už od středověku a jak tvrdí gastroenterolog doc. MUDr. Pavel Kohout PhD., neexistují pro toto tvrzení žádné racionální důvody ani vědecká důkazy. Kolem konzumace kravského mléka a zahleňování existují výzkumy. Lékaři studovali astmatiky a jedince infikované viry způsobující infekci dýchacích cest. Část z nich pila kravské mléko a jiní pili nápoj, který se mu jen vizuálně a chuťově podobal. Pocit zahlenění udávali častěji ti, co věřili, že mléko tento efekt má, bez ohledu na to, co pili a z jaké byli skupiny. Jde tedy o to, čemu věříte.

·        Dospělý savci mléko nepijí

Geniální příroda a logická úvaha. Spousta zvířat by mléko a mléčné výrobky konzumovala, kdyby měla šanci. Možnost jíst různé druhy masa a plodin s nejlepším zdrojem životně důležitých látek si vybojoval pouze člověk. Proto má své postavení, se svými přednostmi i nedostatky. Nikdo z nás by se ale nechtěl vrátit na úroveň pravěkých předků nebo třeba do středověku.

·        Vápník i v jiných potravinách

Důležitý vápník obsahuje celá řada dalších potravin rostlinného i živočišného původu. Vápník ale často bývá z těchto potravin mnohem hůře vstřebatelný a využitelný pro náš organismus. Z mléka je nejlépe dosažitelný a pro stejný efekt je nutné konzumovat obrovské a nereálné množství, které způsobuje problémy. Mák je hotová bomba plná vápníku, ale minerál je v něm navázaný na vlákninu a organismus jej natráví jen část. Pro stejné množství vápníku jako z mléka, bychom museli konzumovat asi 100 až 200 g denně. Mák obsahuje ale hodně tuků, tedy kalorií a obezita je na cestě. Organismus by asi nestrávil ani tak velké množství vlákniny, přišly by trávicí potíže a nadýmání.

·        Trvanlivé mléko zcela bez živin

Čerstvé mléko je zdravější než to trvanlivé, ale je důležité, jaká kritéria sledujeme. Docent Kohout dokládá, že trvanlivé mléko má stejný obsah hlavních živin jako čerstvé. Možná má o něco méně vitaminů, za to neobsahuje mikroorganismy. Nutriční hodnota bílkovin, sacharidů, tuků u trvanlivého mléka je stejná jako u čerstvého. Škodlivé chemické konzervanty tam nejsou. Pasterizace a homogenizace je v pořádku.

·        Nejlepší je mléko od krávy

Obsahuje ale bakterie, které hubí pasterizace. Jde o to, jak moc jsou škodlivé a jak se s nimi náš organismus vypořádá. Mnoho lidí dostane průjem, protože jsou zvyklí na potraviny, které podobné bakterie neobsahují.

·        Mléko je tučné s mnoha kaloriemi

Jde jen o částečnou pravdu. Litr plnotučného mléka obsahuje 2670 kJ, tedy jako vydatný oběd. Nikdo ale vypije litr mléka denně. Polotučné mléko v litru obsahuje 1990 kJ a nízkotučné 1548 kJ.

·        Odtučněné mléko obsahuje méně vápníku

Vápník se v mléce neváže na tuky a jejich množství neovlivňuje množství minerálu v mléce.

Intolerance a alergie

Alergická reakce je okamžitá nebo pozdější. Někdy trávicí potíže, průjmy, kožní nebo astmatické problémy, co musí potvrdit imunologické vyšetření a pak je třeba vyřadit z jídelníčku mléko a mléčné výrobky. Nejčastější alergen je bílkovina. V případě intolerance jde o nedostatek laktázy, tedy enzymu štěpícího mléčný cukr, laktózu. Kojenci produkují 100 % enzymu, ale s věkem v organismu klesá. Jinou hladinu enzymu mají lidé v různých zemích. Jde o nadýmání, bolesti v břiše, křeče, větry a průjmy, někdy dramatické, kdy organismus neštěpí mléčný cukr. Pokud to není Celiakie či Crohnova choroba, intolerance se léčí dietou a dodáváním enzymu. Jde pít i mléko bez mléčného cukru, laktózy.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here