21. 9.- Mezinárodní den Alzheimerovy choroby

0
1693

Mezinárodní den Alzheimerovy choroby připadá na 21. září. Česká republika se připojila v roce 1998. Alzheimerova choroba neboli demence, je degenerativní onemocnění mozku, kdy ubývají mozkové buňky a společně s tím i vyhasínají jejich funkce. Alzheimerova choroba je neurodegenerativním onemocněním s nevratnými změnami na našem mozku a s potížemi v oblasti kognitivních funkcí, tedy myšlení, úsudku a také paměti. Významně a neblaze tak ovlivňuje kvalitu našeho života. Příčiny Alzheimerovy choroby nejsou doposud úplně objasněny a je důležité se z hlediska prevence zaměřit no to, jak onemocnění předcházet. Alzheimerova choroba je nevyléčitelná, ale při včasném odhalení je možné zmírnit její průběh, prodloužit a zkvalitnit život.

Alzheimerova choroba

Onemocníte-li demencí, nejste schopni pochopit různé pojmy, ani nic plánovat. Nevzpomínáte si na to, co jste dříve znali a obtížně si vybavujete názvy předmětů. Nezvládáte obsluhu jednoduchých přístrojů ani telefonu. Nepoznáváte své členy rodiny ani známé, dáváte věci na neobvyklá místa a nemůžete je najít. Nepamatujete si vůbec, co jste řekli a stále dokola pokládáte ostatním stejné otázky. Pomalu ztrácíte kontrolu nad svými náladami i pocity, jste neteční nebo podráždění. Nejste schopni dodržovat základní hygienické návyky a přichází inkontinence, neschopnost se obléknout, najíst ani vyjádřit. Jste závislí na péči okolí. Onemocnění bohužel ale nepostihuje jedince pouze v pokročilém věku, ale i mladší generaci.

První příznaky a prevence

Příznaky jsou plíživé, nejprve začnete zapomínat a ztrácet místní i časovou orientaci. Dostaví se potíže se soustředěním a celkově jste zmatení. U nemoci se projeví současně i poruchy hybnosti, změny chování a celkové osobnosti, poruchy řeči, někdy i halucinace a bludy. Právě protože příčiny Alzheimerovy choroby nejsou zcela objasněné, je obtížné se zaměřit na prevenci. Lékaři doporučují zdravý životní styl a cvičení mozku. Tedy čtení, křížovky a formy procvičování paměti. Důležitý je současně také pravidelný pohyb. Je důležité nemoc včas odhalit a ihned zahájit léčbu. Na to se snaží upozornit Mezinárodní den Alzheimerovy choroby.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here