22. 9. Světový den měst bez aut

0
2005

Den 22. září je Světovým dnem bez aut, tzv. Word Car free Day. Od roku 1998 je vyhlášen ve Francii, později také jinde ve světě. Podobně se slaví i v desítkách českých a moravských měst. Lidé si tak mohou včetně vás samotných, co to čtete, na vlastní kůži vyzkoušet, jak by to tedy mohlo na ulicích v našich městech vypadat, kdyby všichni lidé mnohem častěji dávali přednost MHD, zdravé pěší chůzi nebo třeba jízdnímu kolu před automobily. V mnoha českých a moravských městech se proto každoročně uzavřou některé ulice či náměstí a lidé si tak mohou užít alespoň jeden den své město bez velkého množství automobilů.

Den bez aut v ČR

Úplně první Den bez aut v ČR proběhl dne 15. 11. 1991 na základě výzvy nizozemské Evropské mládežnické organizace pro les se zkratkou EYFA. Akce tehdy zorganizovalo společně 5 ekologických sdružení v Praze a v Brně. EYFA Den bez aut pak vyhlásila ještě roku 1993. V letech 1992 a 1994 ale byly přestávky. Od roku 1995 mají v ČR v tento den hlavní iniciativu Děti Země. Po tomto dni jsou symbolicky slavnostně vyhlášeny výsledky soutěže Zklidňování dopravy pořádané ve městech a obcích České republiky, kterou organizačně zajišťuje Nadace Partnerství společně s Nadací VIA.

Den bez aut

Nadace Partnerství a Nadace VIA mívají další partnery soutěže, jako je časopis Moderní obec, Svaz měst a obcí a BESIP. O získání ocenění, rozhoduje hodnotící komise, jejímiž členy jsou zejména dopravní odborníci, urbanisté a dále pak jednotlivý zástupci státní správy i nevládních organizací. Členové komise se vždy rozjedou do měst a obcí, aby se podrobně seznámili se všemi přihlášenými soutěžními projekty. Zajímavá jsou vždy především jednotlivá řešení, která přispívají k zlepšení životního prostředí, ale i k zvýšení bezpečnosti všech účastníků provozu a v neposlední řadě i ke zkvalitnění veřejných prostor. Koordinátorem Evropského týdne mobility je Ministerstvo životního prostředí. Alternativní doprava je velkou výzvou pro všechny.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here