14. červen Světový den dárců krve

0
3205

14. červen byl vyhlášen jako Světový den dárců krve Světovou zdravotnickou organizací poprvé v roce 2003. Tento den oslavuje dar krve jako dar života a vznikl na popud hned několika organizací. Vedle této Světové zdravotnické organizace se na vzniku tohoto svátku podílela i Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce, Mezinárodní federace dárců krve i Mezinárodní společnost transfuzního lékařství. Světový den dárců krve má zejména oslavovat všechny dosavadní i budoucí dárce krve a být velkým poděkováním. Zároveň také upozorňuje na skutečnost, jak důležitá je krev pro náš život.

 

Krev jako dar života

Situace, kdy je krev opravdu nezbytná pro záchranu jakéhokoliv lidského života, jsou v současné době stále častější. Může jít například o nejrůznější typu úrazů, autonehod, závažné operace nebo některé typy vážných onemocnění. Samotní dárci cenné krve jsou navíc třeba neustále, protože právě krev má pouze velmi omezenou dobu své použitelnosti a neustále také kolísá potřeba různých krevních skupin. Jako univerzální dárce se stále označuje dárce disponující krevní skupinou 0- a pouze osoba krevní skupiny AB je univerzálním příjemcem. Zpravidla se také příjemci dává jeho krevní skupina. Krev zmíněného univerzálního dárce se užívá zejména v případech, kdy ona potřebná krevní skupina není momentálně k dispozici nebo ve velmi urgentních případech, kdy není čas provádět zdlouhavé laboratorní vyšetření pro nutné zjištění krevní skupiny potřebného člověka.

Každý se může stát dárcem

Každý může být dárcem i hrdinou. Mezi podmínky dárcovství krve se řadí věk od 18 do 65 let a také minimální váha nad 50 kg. Dárce musí být zcela zdravý člověk, který nikdy neprodělal některá ze závažných onemocnění jako je žloutenka, tuberkulóza, tyfus, syfilis či malárie a podobné typy nemocí. Dárcovství je vyloučeno chorobami typu cukrovka, hemofilie či epilepsie a podobně. Pro zajištění bezpečnosti při dárcovství krve slouží dotazník určený pro dárce krve, který ověřuje jeho zdravotní stav, vyplňuje se před prvním odběrem a je k dispozici také na internetu.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here