19. 10.1943 – objev streptomycinu, prvního antibiotika proti tuberkulóze

0
1731

Streptomycin je druh antibiotika patřící do skupiny aminoglykosidů. Izoloval jej americký vědec Albert Schatz 19. října 1943. První antibiotikum bylo možné použít pro léčbu tuberkulózy. Látku s názvem streptomycin tehdy objevil jako velmi mladý vědec v laboratořích Rutgersovy univerzity v New Jersey. Celá tato kauza však dostala brzy kontroverzní příchuť. Zásluhy za objev totiž byly připsány pouze šéfovi laboratoře, Selmanu Waksmanovi, který v roce 1952 získal Nobelovu cenu.

Další fakta

Albert Schatz (1920 až 2005) a mikrobiolog Selman Waksman (1888 až 1973) pak objev společně publikovali a následně podali přihlášku patentu. Selmam Waksman si ale začal hned na to přisvojovat většinu výnosů z patentu a začal současně i vystupovat jako jediný autor objevu. Albert Schatz se s ním nakonec i soudil o výnosy a tento spor vyhrál. Pokusil se také dostát opravdové spravedlnosti a odvolal se dokonce i proti rozhodnutí Nobelova výboru. Ten ale tehdy jeho námitky doslova smetl ze stolu.

Streptomicin

Streptomycin se váže na ribozom bakterie a to pak vede k tomu, že jsou následně vkládány nesprávné aminokyseliny do buněčné stěny bakterie. Užívá se zejména jako antituberkulotikum, tedy pro léčbu tuberkulózy. Streptomicin se získává se z plísně Streptomyces griseus a používá se pro něj zkratka STR či STM. Streptomycin se k pak k pacientům poprvé dostal v roce 1947.

Tuberkulóza

Tuberkulóza, TBC, dříve souchotiny, úbytě nebo oubytě, je infekční onemocnění způsobené bakteriemi ze skupiny Mycobacterium tuberculosis komplex, jde je nejvýznamnější zástupce M. tuberculosis. Nemoc napadá člověka i zvířata. Tuberkulóza napadá plíce, ale postihuje i jiné části těla. Šíří se vzduchem a osoba s aktivní formou tuberkulózy vždy kašle, kýchá nebo jinak rozšiřuje své sliny vzduchem. Většina infekcí je asymptomatická, tedy latentní. Asi 1 z 10 onemocnění přejde do aktivní tuberkulózy. Pokud se neléčí, způsobuje úmrtí ve více jak 50 % případech. Tuberkulózou se zabývá medicínský obor s názvem ftizeologie.

Příznaky

Nejtypičtějším příznakem je chronický kašel doprovázený krvavým sputem, vykašláváním nebo chrlením krve. Odborně zvané jako hemoptoe nebo také hemoptýza. Dále je to horečka, noční pocení a velká ztráta tělesné hmotnosti. Infekce dalších orgánů pak způsobuje celou škálu symptomů. Diagnóza se provádí pomocí mikrobiologického vyšetření sputa nebo odebraných vzorků tkáně, tuberkulinovým testem, dále pomocí radiologie v podobě rentgenu hrudi nebo krevními testy. Léčba je opravdu velmi náročná a vyžaduje dlouhodobé užívání mnoha různých antibiotik. Vzrůstající problém při léčbě je rozšiřující se antibiotická rezistence některých druhů známé tuberkulózy. Prevence aktuálně spočívá ve screeningu a očkování, které se provádí převážně bacilem Calmettovým-Guérinovým, BCG. Očkování proti tuberkulóze je označováno jako kalmetizace.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here