Šachy jako sport

0
2952

Šachy nebo šach pochází z perského šáh neboli panovník. Desková hra pro dva hráče je v dnešní soutěžní podobě považovaná za odvětví sportu. Jde o takový poklidný adrenalin s cílem vyhrát. Šachová hra je v Evropě známá nejméně od 6. století. Moderní forma pochází z 15. století v jižní Evropě. Byla upravena perská šachová hra šatrandž, původem ze staré indické hry čaturanga z Indie, a jednalo se o hru čtyř armád, která byla pod vedením rádži. Ve 13. století spatřil světlo světa Cottonův a Alfonsův rukopis s pravidly čaturangy. Hlavní figura je pojmenována podle perského vládce nazývaného šáh a z toho vznikl název šachy.

Šachy a šachovnice

Šachy se hrají na čtvercové desce rozdělené na 8×8 polí, které jsou střídavě černé a bílé, s názvem šachovnice. Každý hráč má celkem 16 figurek sestavený z 6. druhů: krále, dámu, 2 věže, střelce i jezdce a 8 pěšců. Onen bílý a černý střídavě provádí tahy a přesuny kamenů po šachovnici. Cílem hry je známý mat, tedy neodvratitelné napadení soupeřova krále. Šachy neznají prvek náhody a šachovou partii rozhodují schopnosti a znalosti hráčů. Šachová teorie má dnes charakter vědy. Výuka a hraní šachů se často doporučuje jako způsob pro zlepšení myšlení a rozvinutí příznivých charakterových vlastností. Šachy jsou i dnes jednou z nejpopulárnějších her světa.

Šachové zápasy a turnaje

Šachové zápasy a turnaje jsou organizovány od počátků hry a šachový sportovní život se od poslední čtvrtiny 19. století výrazně rozvíjí. Prvním oficiálním mistrem světa v šachu je Wilhelm Steinitz z roku 1886. Od roku 2013 je to norský šachový velmistr Magnus Carlsen. Nejlepší český šachista je od roku 2003 David Navara a pak Viktor Láznička. U žen jsou to české šachistky jako Kristýna Havlíková, sestry Karolína Olšarová a Tereza Rodshtein roz. Olšarová. Češka Kateřina Němcová po emigraci hraje za USA.

Šachy a počítače

Ve druhé polovině 20. století začaly být používány počítače a na začátku vývoje se vytvoření šachového programu jevilo jako test schopnosti počítačů napodobit lidské myšlení. V roce 1997 vyhrál speciální šachový počítač firmy IBM první zápas proti mistru světa Garrimu Kasparovovi. Počítače hrají svou roli sekundantů a jejich rozsáhlé databáze partií a pozic slouží ke zlepšení přípravy šachistů. Oblíbená je i hra šachů po internetu. Možná jste kouzlu této královské hry propadli i vy.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here