2. 9. zahájen první ročník Kanadského poháru v ledním hokeji

0
1737

Vůbec první konaný Kanadský pohár byla mezinárodní soutěž v ledním hokeji, která se hrála od 2. do 15. září 1976. Konala se v různých městech Severní Ameriky, v Kanadě i USA. Šlo o města, jako byl Montréal, Toronto, Philadelphia, Winnipeg, Ottawa nebo Quebec. Před 41 lety byl tedy zahájen první ročník Kanadského poháru v ledním hokeji. Probíhal turnaj šesti zemí v nejsilnějších možných sestavách. Hlavní cenou pro vítězný tým pak byla velká niklová trofej v exklusivním tvaru javorového listu.

Kanadský pohár

Tehdy byl také tento turnaj všemi známými světovými deníky označen za největší konanou událost v historii ledního hokeje a současně za významný mezník ve vývoji této hry. Tehdejší domácí favorité začali slavný turnaj naprosto famózně. Po odehraných zápasech s Finskem, USA a Švédskem už měli na svém kontě skvělé skóre 19:4. Byl to překvapivě dobrý ročník. Hořkost porážky tehdy nepoznalo ani tehdejší Československo. Vyhrálo totiž nad Sověty a Finy a následně ještě remizovalo s USA. Ve finále se ocitli ve hře s Kanadou. Odehráli se zde dva vítězné zápasy. Nakonec ale českoslovenští hokejisté po velmi dramatickém boji s Kanadou prohráli 0:6 a 4:5.

Československý tým

Československý tým sahal po prvenství 3x během 4 let. Byl to Grenoble 1968, Stockholm 1969, Ženeva 1971. Na šampionátu v Ženevě dosáhl po 10. letech i na titul mistrů Evropy. V Praze o rok později se mu podařilo dílo dokonat. Mužstvo prošlo turnajem bez jakékoliv porážky. Jen se SSSR tehdy remizovalo v prvním zápase 3:3. Pak ještě díky vítězství v odvetě 3:2 se po 23. letech vrátilo na světový trůn.

Hvězdná jména

Celek byl postavený kolem známých jmen, jako Ivana Hlinky, Vladimíra Martince, Františka Pospíšila či Jaroslava Pouzara. Vybojoval titul v roce 1976 v Katovicích v Polsku a v dalším roce ho poprvé obhájil. Ke zlatu měl velmi blízko rovněž na Olympiádě v Innsbrucku 1976, i když jej silně poznamenala tehdejší epidemie chřipky. Ve stejném roce reprezentace doslova šokovala svým vítězstvím nad Kanadou v 1. ročníku Canada Cupu a svým postupem do finále. Mistrovství světa 1978 se pak konalo opět v Praze. Zde naši reprezentanti usilovali o zlatý hattrick. Tehdy je ale o něj připravil také neuznaný Martincův gól v utkání právě proti Sovětům.

Skóre na Kanadském poháru

Ale vraťme se ke Kanadskému poháru. Opravdu nejvíce svých vítězství v Kanadském poháru si připsali na své konto domácí hokejisté, kteří zde zvítězili hned čtyřikrát a to v letech 1976, 1984, 1987 a 1991. V roce 1996 pak navázal na předchozí úspěšné ročníky nástupnický Světový pohár.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here