Mount Everest / Mauna Kea – kterou lze považovat za nejvyšší horu světa?

0
3383

Mount Everest asi nejvyšší horou světa. Všechny věci jsou často jinak, než se na první pohled mohou zdát. Začneme pěkně zvysoka, tedy horami. Jaká je nejvyšší hora na naší planetě? Na to zcela suverénně odpovídáme Mount Everest. Je to pravda i lež zároveň. Mount Everest totiž současně není horou nejvyšší. Záleží na úhlu pohledu.

Nejvyšší hora světa

Hledáte-li nejvyšší horu a díváte se na to, do jaké nadmořské výšky dosahuje, je to Mount Everest. S nadmořskou výškou 8 848 m, i když se tento stav s postupujícím časem mění, a vrchol se zmenšuje, skutečně se tato hora nalézá nejblíže nejblíž nebi. Přesnou výšku hory ale vlastně nikdo s určitostí nezná. Poslední měření této hory zaokrouhluje a je to ještě plus – minus metr nahoru či dolů. Ani Čína či Nepál se totiž doposud neodhodlali k žádnému oficiálnímu měření za použití těch nejmodernějších technologií. Takže jde o domněnku.

Mount Everest

Domorodí Nepálci nazývají horu Sagarmatha, což převzali ze sanskrtu. V Tibetu se jmenuje Qomolangma, což je pro nás poměrně známý název, protože se čte Čho-mo-lang-ma. Ve zdejší tradici symbolizuje onu Matku světa. Z jistého pohledu ale Everest nejvyšší horou není. Jak je to tedy možné? Nesmíme zapomínat, že výšku hor udáváme v metrech nad zemí. Nelze měřit hory jako podzemní kořeny. Země se trefně nazývá Modrou planetou. Některé hory začínají také pod hladinou moře a oceánu. Nad hladinu z nich ční pouze malý kousek. A tak vznikla i Mauna Kea, Bílá hora.

Mauna Kea – Bílá hora

Původně ohromně velký vulkán sice měří jen pouhé 4 km nad Tichý oceán přímo v oblasti Havaje. Jestliže bychom ji ale dokázali odříznout na samotném na dně a postavit ji vedle Mount Everestu, překvapení by bylo nedozírné. Mauna Kea totiž těch necelých 9 kilometrů totálně překonává. Měří totiž kompletně 10 205 m. Nejvyšší hory tu máme tedy hned 2, tak co teď? Záleží na tom, jak se na celou problematiku díváte a jak to vnímáte. Mount Everest je asi mimo dosažitelnost mnohých z nás, ale na havajskou Bílou horu se dostane každý. Můžeme se pak společně pochlubit, jak jsme zdolali vrchol nejvyšší hory světa a nebudeme ani lhát.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here