Meteora – byzantské kláštery mezi nebem a zemí

0
2187

Byzantské kláštery Meteora leží ve středním Řecku v severozápadní části Thesálie. Díky zcela dokonalému sladění byzantské architektury se zdejší přírodní scenérií byly kláštery Meteora zařazeny do kulturního dědictví UNESCO. Všechny kláštery působí, jako by byly zcela přirozeným pokračováním skal, na kterých byly kláštery postaveny. Byzantské kláštery Meteora jsou pro turisty mířícími do středního Řecka, neopominutelným lákadlem.

Megalon Meteoro

Mniši a poustevníci se na zdejších Meteorách začali usazovat již od 11. století, ale teprve o 3 století později tu začaly vznikat tyto kláštery. Jako první byl postaven klášter s názvem Metamorfosis, bly založený v roce 1356 na skále ve výšce 534 m n. m. Tomuto klášteru se začalo říkat Megalon Meteoro – Velký – Vznášející se – podle dojmu, jaký vzbuzoval. Zdálo se, že se opravdu vznáší vysoko nad zemí. Podle Megalon Meteoro se pak začalo používat množné číslo Meteora pro všechny zdejších kláštery. V 15. a 16. století vzniklo na Meteorech celkem 24 klášterů.

Jak kláštery vznikly

Veškeré stavební materiály a zařízení si nahoru mniši vynášeli na zádech. Jediný stroj usnadňující práci byla kladka. Kláštery Meteora byly následně vyzdobeny nádhernými ikonami, třeba od mistra, jménem Theofanos Krétský. Zařízeny byly velmi vzácným a krásně vyřezávaným nábytkem. Mniši se nahoru a dolů dostávali za pomocí košů a rumpálů. Až moderní doba a turistický ruch podnítily následnou výstavbu schodišť a kamenných žebříků. Jednotlivé kláštery Meteora mezi sebou však také soupeřily. A právě díky tomu je od 18. století je zaznamenán jejich počínající úpadek. Mnozí svatí muži kláštery v této době opustili a přesídlili do mnišské republiky jménem Athos nacházející se na posledním zubu trojzubce Chalkidiki. V dnešní době je zde obydleno už jen 5 klášterů.

Prohlídka klášterů Meteora

Prohlídka klášterů je obrovským zážitkem, ale musíte striktně dodržovat některá pravidla. Muži musí mít dlouhé kalhoty a košile či trička s rukávy. Ženy nesmí mít hluboké výstřihy, kalhoty ani odhalená ramena či krátké sukně ani šortky, jinak si musejí si při vchodu do kláštera nejprve obléci dlouhé sukně, které jsou k dispozici za poplatek. Turisté jsou všude, a proto se obrňte se trpělivostí. Většina vstupného jde na opravu zdejších památek, aby je mohly obdivovat i další generace z celého světa.

Olympské riviéry

Olympská riviéra je výchozím bodem. Prohlídka klášterů u města Kalambaka vás přenese do historického období Byzance a uvidíte nádhernou scenérii přírodní oblasti Řecka. První uvidíte soutěsku Tembi s kostelíkem svaté Paraskevi vytesaným ve skále. Cestou na jihozápad projíždíte městy Larisa a Trikala, zastávka je v manufaktuře na výrobu ikon u městečka Kalambaka, kde uvidíte různé techniky výroby tradičních svatých obrázků. Po hodině jízdy uvidíte monumentální skalní město Meteora. Řeholníci se kromě svých denních povinností starají o historické památky, ikony a starobylý mobiliář. Součástí prohlídky s odborným výkladem je mužský klášter Varlaam a ženský Roussanu.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here