Objevujte svět: PETROHRAD

0
2322

Jednoznačně je to jedna z umělecky nejkrásnějších metropolí na světě. Petrohrad je zkrátka a jednoduše nádherný. Muzeum Ermitáž se díky sbírce snadno vyrovná francouzskému Louvru, newyorkskému Metu nebo španělskému Pradu. Katedrála svatého Izáka vám vyrazí dech, Petropavlovskou pevnost s katedrálou Petra a Pavla budete obdivovat se zatajeným dechem a úžasný Zimní palác s překrásnými, zlatem zdobenými interiéry vás dokonale ohromí. Nechala jej postavit Alžběta, dcera Petra Velikého. Největší galerie na světě Ermitáž se pyšní 3 miliony uměleckých děl z celé Evropy.

Vznik Petrohradu

Legendární město je postavené za těžkého úsilí několika tisíc dělníků pracujících doslova až do smrtelného vyčerpání. Petrohrad je místo s mnoha významnými historickými událostmi a nabízí úchvatné historické památky z dob 18. až 20. století. Asi 440 000 dělníků se podílelo na stavbě jedné z největších katedrál na celém světě. Katedrála svatého Izáka je obrovský skvost. Nemůžete si nechat ujít Jantarovou komnatu. Místnost, jejíž zdi jsou vykládány jen pravým jantarem a čistým zlatem. Petropavlovská pevnost s Katedrálou Petra a Pavla byla založena roku 1703 na mělčině řeky Něvy. Návštěva Petrohradu je v každém případě nezapomenutelným zážitkem.

Historie Petrohradu

V roce 1703 byla v bažinách v deltě řeky Něvy, jenž ústí do Finského zálivu pár km od Ladožského jezera započata stavba nového města. Pomyslný základní kámen položil ruský car Petr I. Veliký. Město po něm také dostalo jméno Petrohrad – Sankt Petěrburg. Od roku 1712 až do roku 1919 bylo dokonce hlavním městem Ruska. V letech 1924 až 1991 změnilo název na Leningrad podle vůdce říjnové revoluce v roce 1917 V. I. Lenina. Pak se ale opět vrátilo ke svému původnímu slavnému jménu. Petrohrad je druhým největším městem Ruské federace a má téměř 5 milionů obyvatel.

Petrohrad, opravdový skvost

Vidět Petrohrad za soumraku v létě nebo v zimě pod sněhem je naprosto nepřekonatelný zážitek. Petrohrad je zcela jiný než Moskva a určitě stojí za návštěvu. Městem procházely dějiny ovlivňující Evropu i celý svět. Žili zde ruští carové, začala zde socialistická revoluce, která zcela změnila významnou část světa na velmi dlouhá desetiletí. Za druhé světové války bylo město dlouhou dobu obléháno fašistickými vojsky a odtud pochází označení Město-hrdina. Kromě historických památek jsou zde nádherná kulturní představení nebo třeba jen pulzující ruch velkoměsta nikdy neutichající na slavné Něvské třídě.

Otvírání mostů a bílé noci

Petrohrad leží na břehu Baltického moře. Můžeme tak v klidu obdivovat opravdu velký námořní přístav s množstvím ohromných lodí. Městem také protéká řeka Něva, uvidíte mnoho mostů, které se na noc rozvírají, aby tudy mohly lodě proplouvat. Otvírání mostů je zcela jedinečná podívaná. Bohužel kvůli rozvoji automobilové dopravy tato letitá tradice pomalu zaniká. Kolem půl druhé v noci ale na Palácovém náměstí čekají během sezóny turisté, aby o tento velký zážitek náhodou nepřišli. Vzhledem ke geografické poloze je nejvhodnější období na návštěvu na přelomu června a července, kdy jsou zde velmi proslulé bílé noci. Slunce v tomto období totiž zapadne na velmi krátkou dobu a někdy se dokonce stane, že je i uprostřed hluboké noci stále jen šero. V zimě je zde samozřejmě opravdu mrazivé počasí. Přesto zde na břehu moře nejsou ony klasické ruské zimy s hromadou sněhu tak důvěrně známé z nádherných ruských pohádek. I tak je ale kouzlo Petrohradu nezaměnitelné.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here