6. 11. 1976 – první koncert punkové legendy Sex Pistols

0
2244

Londýnští punkeři vystoupili úplně poprvé pod svým názvem Sex Pistols v Saint Martins College. Jejich koncert byl však předčasně ukončen pro nelibost publika. Jejich divokost a nespoutaná energie kapely byla publikem oceněna až s jistým zpožděním. Singl s legendární písní v názvu Anarchy in the U.K. vychází v listopadu roku 1976.

Sex Pistols

Nejslavnější anglická punková skupina se objevuje už v roce 1972 v době, kdy se v Londýně objevuje i P. Cook, S. Jones a Wally Nightingale a seznamují se s budoucím manažerem Malcolmem McLarenem. O rok později se přidal G. Matlock, který vystřídal Dela Nunese. V letech 1974 až 1975 zkouší pod názvem Swankers a jejich sestavě se objevují i kytaristé Steve New a Nick Kent. Nightingale je vyhozen McLarenem, Jones přechází ke kytaře a přidává se J. Rotten. V té době soubor nese již název Sex Pistols.

První koncert a další akce

První koncert se odehrál právě v listopadu v roce 1975. V září následujícího roku kapela vystupuje na slavném minifestivalu v klubu 100. Další měsíc podepíší smlouvu s EMI. V listopadu jim vychází singl Anarchy In The U.K., který je ale počátkem roku 1977 stažen z prodeje. V únoru S. Vicious vystřídal G. Matlocka. V březnu podepsali smlouvu se společností A&M, ale ta byla brzy zrušena. O 2 měsíce později jim vyšel po novém uzavření smlouvy s Virgin Records singl God Save The Queen, který se stal opravdu velkým hitem. V létě skupina koncertovala ilegálně pod mnoha názvy jako Acne Rabble, Hampsters, Spots, Special Guests a Tax Exiles.

První album

Stěžejní první album dosahuje slavného vrcholu anglické hitparády. Počátkem roku 1978 jedou turné po USA a během něj skupinu opouští Johnny Rotten, která se pak de facto rozpadá. Johnny Rotten následně založil skupinu P.I.L., zatímco P. Cook a S. Jones právě nahrávají singl s účastníkem velké vlakové loupeže Ronaldem Biggsem. V únoru 1979 umírá S. Vicious, který byl předtím obviněn z vraždy své milenky Nancy Spungen.

Oživení skupiny

V polovině roku 1979 se Cook a Jones pokusili Sex Pistols oživit za účasti členů Sham 69. Nahráli singl pod hlavičkou The Greedies se členy Thin Lizzy. V říjnu měl také premiéru film Great Rock´n´roll Swindle. V roce 1980 se Cook a Jones objevují se skupinou Professionals a vydávají alba Professionals v roce 1980 a I Didn´t See It Coming v roce 1981. V roce 1986 má pak premiéru další film s názvem Sid And Nancy a 2 roky na to videodokument Burried Alive.

Jak to bylo dál

Cook později hrál se skupinou Chiefs Of Relief. Jones zase od roku 1982 vystupoval se skupinou Chequered Past a v polovině 80. let spolupracoval i s Iggy Popem. V roce 1987 mu vyšlo album Mercy a v roce 1989 album Fire And Gasoline. Hostoval mu na něm i Axl Rose ze skupiny Guns n´ Roses. V roce 1996 kapela ve složení s Matlockem obnovila svou činnost a vyrazila na turné. Svůj koncert odehráli dne 23. června 1996. V té době vyšlo i Matlockovo sólové album Who´s He Think He Is When He´s At Home?

Sex Pistols, kultovní a vlivná anglická punková kapela

Původní složení zpěvák Johnny Rotten, kytarista Steve Jones, bubeník Paul Cook a baskytarista Glen Matlock. Matlock pak z kapely odešel v roce 1977 a nahradil jej Sid Vicious. Ačkoliv kapela existovala jen 3 roky, vydala 4 singly a natočila 1 studiové album a BBC je označila za nejlepší anglickou punkovou kapelu. Sex Pistols jsou označováni za iniciátory punkového hnutí ve Velké Británii a prvního generačního rozdílu uvnitř rock n‘ rollu. Sex Pistols bylo odpovědí na neškodný progressive rock a pop music poloviny 70. let. Kapela vyvolala mnoho kontroverzí, které upoutaly Anglii, ale často jejich kontroverze zastínily jejich hudbu. Jejich vystoupení neustále čelila problémům s úřady, často končila pohromami a výtržnostmi.

Když Sex Pistols šokuje

Singl God Save the Queen z roku 1977 byl vydán tak, aby kolidoval s 25. výročí Alžběty II. na britském trůně, proto je považován za útok na Britskou monarchii a britský nacionalismus. Kapela se rozpadla v roce 1978 zcela uprostřed bouřlivého turné v USA. V roce 1996 se sjednotila pro turné Filthy Lucre, pak pro turné v letech 2002 a 2003. Dne 24. února 2006 byli dokonce Sex Pistols slavnostně uvedeni do Rock and Roll Hall of Fame. Tohoto ceremoniálu se ale odmítli zúčastnit a muzeum nazvali močí ve víně. Neztrácí své rebelství ani po létech.

 

 

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here