12. 10. 1931 v Riu de Janeiru byla odhalena socha Krista Spasitele

0
3321

Socha Krista Vykupitele – Spasitele stojí na vrcholu Corcovado ve výšce 710 m tyčícího se nad městem Rio de Janeiro, ve čtvrti Alto da Boa Vista, ve státě Rio de Janeiro, v Brazílii. Na vrcholu se nachází socha Krista Vykupitele – Cristo Redentor s rozepjatýma rukama, která se také stala symbolem Rio de Janeira. Dne 7. července roku 2007 byla pak zařazena do novodobého seznamu Sedmi divů světa. Tuto sochu si v roce 1921 objednala přímo arcidiecéze v Riu de Janeiru. Jde o dílo francouzského sochaře Maximiliena Paula Landowsky a tato socha je v noci osvětlena. I s podstavcem je vysoká 39,6 m a váží 1 145 tun. Socha byla odhalena dne 12. října 1931, jako památník brazilské nezávislosti na Portugalsku, která byla vyhlášena roku 1822. V roce 1931 byla i vysvěcena a ke znovu vysvěcení pakl došlo na začátku 90. let minulého století při tehdejší návštěvě Jana Pavla II.

Jak se dostat k soše

Přístup na tento vrchol zajišťuje nyní i zubatá lanovka Estrada de Ferro Corcovado. Další cesta až k úpatí sochy pak vede skrze národní park s názvem Tijuca. Jde o velmi rozsáhlý lesnatý městský park. Až k samotnému vrcholu, kde se socha nachází, od konečné stanice zubaté lanovky vede ještě 200 schodů, anebo lze použít ještě horní lanovku. Na Corcovado je již vybudovaná i přístupová komunikace pro automobily. Doprava k soše je možná tedy buď autem anebo i po železniční trati Cosme Velho – Corcovado Train. O víkendech a svátcích je ale parkování autem opravdu velmi obtížné. V okolí se navíc staví nový hotel. V roce 2013 byla také založena hromadná doprava dodávkami od Largo do Machado, Copacabana nebo Paneiras.

Katolická svatyně

Základní kámen byl položen v roce 1922 na výročí 100 let brazilské nezávislosti na Portugalsku, ale tehdy ještě ani nebyl vybrán projekt. Pak následovala teprve soutěž o nejlepší vypracovaný návrh. Nakonec se tato začala socha stavět v roce 1926 podle vytvořeného projektu brazilského inženýra Heitora da Silvy Costy. Sochař Maximilien Paul Landowsky je Francouz polského původu. Katolická svatyně se nachází v podstavci sochy od roku 2006. Kaplička Panny Marie Aparecida se využívá na konání svateb a křtů.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here