Jak bojovat se stresem? Zabírá jóga a meditace.

0
1779

Vlastní podnikání nebo náročná pracovní pozice, jde s určitým množstvím stresu ruku v ruce. Pro mnoho z nás je těžké se vyrovnat s vysokou mírou stresu a zároveň být neustále aktivní bez ztráty výkonu ve své práci nebo podnikání. Stres ovlivňuje kvalitu našeho života v pracovní i osobní rovině. Schopnost zvládání stresu nás odlišuje od ostatních.

Zabírá cvičení jógy

Jeden z nejlepších způsobů jak se zbavit stresu je cvičení. Jde opravdu o skvělý přírodní lék na úzkost, protože během aktivity se z mozku ve velkém množství vyplavují endorfiny působící současně jako léky proti bolesti neboli analgetika a léky na zlepšení nálady, tedy stabilizátory nálady. Cvičení reguluje řadu metabolických a duševních pochodů v těle, posiluje přirozené biorytmy, reguluje cyklus spánku a bdění, stabilizuje náladu a hodnoty cukrů v krvi. Zlepšuje citlivost buněk k inzulínu, takže budete lépe pociťovat hlad, zlepšuje sebedůvěru a vede k lepšímu duševnímu zpracování informací a tím snižuje riziko deprese.

Cvičení a jóga zajišťuje kvalitní spánek

Kvalitní spánek je třeba pro správnou regulaci hormonů, aby si tělo odpočinulo. Podobné účinky jako cvičení má jóga, i když se zdá pomalá. Posiluje propojení mysli a těla, umožňuje se na sebe nedívat nadměrně kriticky, současně zlepšuje spánek a bojuje s úzkostí. Analýza více než 35 klinických studií potvrdila, že provozování jógy vede k zlepšení tělesných i duševních zdravotních ukazatelů. Pouštějte si u cvičení relaxační hudbu, která pozitivně ovlivňuje psychobiologické mechanismy stresové odpovědi, aktivuje parasympatický nervový systém, zkracuje dobu rekonvalescence po stresu, pozitivně ovlivňuje hormonální rovnováhu i fungování mozku.

Meditací proti stresu

Meditace pomáhá uvolnit nahromaděný stres, vypořádat se s obavami, úzkostí a nalézt klid duše. Můžete ji provádět kdykoli během dne, v práci i v pohodlí domova. Meditace patří mezi tisíce let používané léčebné metody a pozitivní vliv na lidské zdraví je potvrzen i vědecky. Pokud budete meditovat 1x až 2x denně po dobu 10 až 15 minut. Výsledkem je zlepšení vnímavosti a snížení stresu i úzkosti. Meditační techniky prokazatelně zmírňují fyziologickou odpověď na stres, zlepšují duševní bdělost a pomáhají nám vypořádat se s řadou tělesných i duševních potíží, jako je úzkost, deprese i duševní poruchy ovlivňující kvalitu života, potíže s udržením pozornosti, zbavuje nás závislostí, upravuje stravovací návyky, upravuje spánek, mírní bolest i snižuje přibývání na váze.

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here