Objevujte svět: EDINBURG

0
1930

Možná znáte toto město především jako místo plné oslav Hogmanay, tedy skotský Silvestr, který nabízí nádherné zimní zážitky v Evropě. Princes Street Gardens jsou v té době zimní pohádkovou zemí s arénou na sněhové bitky a kluziště. German market je otevřený od 26. listopadu do 24. prosince, a je to perfektním místo pro nákup dárků, popíjení svařeného vína, mlsání lahůdek a zábavy. Velká muzea a umělecké galerie jsou zdarma. Místní národní muzeum prošlo rozsáhlou rekonstrukcí, pro děti je zajímavá návštěva geologické atrakce Dynamic Earth, sbírky optických klamů Camera Obscura a místní ZOO. Vyhlášená je i botanická zahrada a prohlídka královské jachty Brittania.

Edinburgh

Půlmilionové hlavní město Skotska s proslulou univerzitou je považováno za jedno z nejkrásněji položených měst světa. Město založili Římané, vybudovali zde vojenský tábor a zdejší pevnost vybudoval v 11. století Malcolm III. Ve 13. století zde poprvé zasedal skotský parlament a v 15. století, za vlády krále Jakuba II. Stuarta se Edinburgh stal hlavním městem Skotska. Dva velké požáry v 16. a 18. století zde zničily mnoho domů. Většina starých budov je postavena z kamenných kvádrů v šedé až černé barvě a vypadají starší, než ve skutečnosti jsou. V roce 1995 bylo město zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO.

Město plné krás

Calton Hill je dominantou města a leží kousek od hlavní ulice Princess Street, hlavního obchodního centra a začátku Nového Města. Královská míle, Royal Mile spojuje palác Holyroodhouse a hrad. Je nejzajímavější a nejstarší ulicí ve městě. Je plná obchůdků a muzeí. Kontroverzní budovu skotského parlamentu z roku 2004 od španělského architekta Enrica Mirallese určitě nepřehlédnete. Cestou k hradu potkáte katedrálu sv. Jiljí a na hradě nelze opominout skotské korunovační klenoty, tedy Stone of Destiny. Z hradu je překrásný pohled na město a železnici. Nad ní je Národní galerie plná děl mistrů jako jsou Raphael, El Greco, van Gogh i Monet. Do typických místních hospůdek zajděte na pintu piva nebo na skotskou whisky a projděte na Arthurovo sedlo, vyhaslou sopku Arthur’s seat, odkud je z 251 m zajímavý pohled na město. Ve 13 hodin uslyšíte výstřel z děla.

Hlavní město Edinburgh a historie středověku

Edinburgh je centrum vzdělanosti a kultury nese označení Atény severu. Působí dojmem velké vesnice a ze severu i východu je obklopen mořským zálivem Firth of Forth. Na jihu uvidíte kopečky pohoří Pentlands a mohutný hrad na strmém kopci Castle Rock, ke kterému dojdete spletitými uličkami Starého Města dýchajícího atmosférou temného středověku. Část Starého Města je postavena na střechách staršího města s hrůznou historií. Mary King’s Close je jedna z uliček ukrytých pod edinburskou dlažbou a lze do ní nahlédnout. Psi a jiná zvířata odmítají do podzemí vstoupit a cítí zde zlo. Minulost Edinburghu se topí v často nevinné krvi a slavné jsou místní hony na čarodějnice. Pod hradem, kde je dne hlavní nádraží, bylo kdysi jezero a to ustoupilo rozvoji města. Bylo vysušeno a na dně bylo nalezeno mnoho svázaných koster utopených čarodějnic.

Kam na výlet

Pokud vás nebaví davy turistů a historie centra města, projděte po Leithu, dělnické části města, nebo si zajeďte na výlet do Portobella, kde se můžete se procházet kolem překrásné pláže. Nemá cenu dělat Edinburghu nějakou větší reklamu, slova totiž těžko vystihnou jeho podstatu. O krásách Edinburghu psalo mnoho básníků. Spletitou a bohatou historií, osobitou kulturou a nádhernou dnešní i historickou architekturou je město skrz na skrz prošpikované. Rozhodně stojí za to sem zajet.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here